Деформитети кичменог стуба код деце у порасту 

Учесталост деформитета кичменог стуба код деце је у порасту, истиче специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, Татјана Поповић. Разлог томе је другачији стил живота.

Слаба физичка активност код деце и ношење тешких ђачких торби, ослабљује мишиће кичме, који нису способни да држе правилно кичмени стуб. Такође, неуро-мишићне болести и генетска предиспозиција су један од фактора деформитета кичме. 

-Постоје три критична периода, први је од рођења до треће године. За овај период  је карактеристичан моторни развој и вертикализација. Ту је најмањи проценат кривљења кичме. Реч је о конгениталним урођеним деформитетима, који су чешћи код  дечака. Друга фаза је од 4 до 10 година. Ставила бих акценат на децу од 7 година, јер тада полазе у школу и врло су оптерећена. Седење у школским клупама по 5-6 сати, утиче негативно на кичмени стуб. И адолесцентни период, од 10 до 17 година. У већем проценту девојчице имају тај деформитет, објашњава, докторка Поповић.

Потребно је направити разлику између, лошег држања и деформитета кичменог стуба. Уколико се проблем уочи на време, онда неће доћи до структуралних промена. Свака промена у другој фази, захтева комплексно лечење.

-Процес успостављања дијагнозе држање рамена повијена напред, једно раме ниже у односу на друго, обавезно јављање педијатру и обављање редовно систематске прегледе. Педијатар процењује да ли је дете за даље лечење. Физијатри на основу прегледа и одређених тестова, утврђују да ли се ради о структуралној промени деформитета. Рентгенски снимак кичме се обавља ако се испостави да постоји деформитет. Мери се степен кривине и на основу кривине следи даље лечење, каже наша саговорница.

Реч је о дуготрајном процесу, који се неће решити за месец  дана. Неопходна је сарадња педијатра, родитеља, детета и физиотерапеута. У служби физикалне медицине се уче корективне вежбе и обука траје пет  дана. Након тога, деца вежбају у кућним условима. И раде се контролни прегледи у зависности од степена кривине од 4 до 6 месеци.

Please follow and like us:
Здравље