Дело Момчила Златановића као инспирација

Јасмина Кнежевић и др Бојан Чолак

У Библиотеци „Бора Станковић“ у Врању одржано је предавање “Песма и певање: допринос Момчила Златановића проучавању Станковићеве прозе”. Догађај на којем је говорио др Бојан Чолак, виши научни сарадник на Институту за књижевност и уметност у Београду, организован је у оквиру програма Дијалог са традицијама.

Библотека „Бора Станковић“ ове године обележава 145 година од оснивања, а предавање др Бојана Чолака је трећи догађај у оквиру програма Дијалог са традицијама, којим се чува успомена на стваралаштво Момчила Златановића, неуморног истраживача и чувара културне баштине југа Србије.

– Програм је референтан, увек инсистирамо да гости буду ауторитети у оквиру задате теме и овог пута наш избор је Бојан Чолак који се дуги низ година бави фолклористиком и делом Боре Станковића.

На овом предавању ће се наш гост бавити управо тезама које је о великом писцу професор Златановић изнео у свом стваралаштву – каже директор Библиотеке, Зоран Најдић.

– Један део свог научног стваралаштва професор Златановић је посветио Борисаву Станковићу и то на један особен начин.

С обзиром на то да је о Станковићу јако много писано, мислим да је Златановић, као фолклориста, успео да да један другачији угао гледања који није довољно истакнут, а сматрам да је изузетно значајан – истиче др Чолак.

Момчило Златановић је дао непроцењиво важан допринос очувању језичког и уопште културног наслеђа овог дела Србије.

– Он је био и педагог, бавио се и сакупљачким радом, објављивао антологије, написао и речник говора југа Србије.

Чак и да се бавио само једном од ових ствари, мислим да би данас једнако проучавали његово дело. Златановић је изузетно значајан и као научник, као истраживач и као сакупљач – оцењује др Бојан Чолак.

Значај рада професора Златановића огледа се у чињеници да је од неуморног сакупљача и истраживача у области фолклористике југа Србије, он сам постао предмет озбиљних истраживања у широком спектру области наше националне културе.

Идеја која стоји иза програма Дијалог са традицијама Библиотеке „Бора Станковић“ је да управо научни допринос професора Златановића послужи као инспирација за нова истраживања и промишљања традиције.

Please follow and like us:
Култура