Детинци – празник деце и породице

Три недеље пред Божић посвећене су породици -деци, мајкама и очевима. Трећа недеља пре Божића празнује се у славу деце и назива Детинци, а за овај дан везују се многи обичаји. Један од њих је да родитељи везују малишане, очекујући дар за одрешење. У врањској епархији традиционално је обележен празник Литургијом, приредбом ученика веронауке и Литијама улицама града.

Три недеље пре Божића посвећене су породици. Прва слави децу, друга мајке и трећа очеве. Детинци, Материце и Оци, проводе се у заједништву, уз окупљање породице. Ујутру се одлази на Литургију, након чега се деца и родитељи враћају кући, и на празник Детинци, родитељи везују малишане симболично, а они им дају одређене поклоне, како би их одвезали. Везивање на Детинце, Материце и Оце има вишеструку симболику.  Прво симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама.

У Саборном храму Свете тројице у Врању поводом празника епископ врањски Пахомије служио је литургију.

-Деца су ту да нас све подсете на један свој својствен начин за оно суштинско што нам је свима циљ, а то је царство небеско, то је вечни живот, рекао је владика врањски Пахомије.

Традиционално, овом празнику кумују наши најмлађи верници, те је кумство за наредну годину од Димитрија преузела ученица веронауке Василија.

Уследила је приредба ученика веронауке. Они су певали, рецитовали и глумили, а окупљеној деци у Саборном храму пренели вредне поруке.

Улицама града кренуле су Литије деце, која су носила балоне са обележјем празника.

Следеће недеље празнујемо Материце, а последње недеље пред Божић Оце.

 

Please follow and like us:
Друштво