Ђорђе Златановић и Лена Спасић награђени ученици на смотри „Песниче народа мог“

Лена Спасић ученица петог разреда ОШ“ Светозар Марковић“ и њен вршњак Ђорђе Златановић из ОШ“ Радоје Домановић“ бриљирали су на недавно одржаном такмичењу рецитатора “Песниче народа мог “. Они су се представили песмама „Кажу није то ништа“ Данијеле Квас и „Здравица народу српском“ Љубивоја Ршумовића и освојили  друго и треће место на смотри, која из године у годину окупља велики број надарених и талентованих ученика. 

Традиционална смотра рецитатора „Песниче народа мог“ одржана је у петак у 15. марта у свечаној сали Гимназије. Око седамдесетак деце школског узраста учествовало је на општинском такмичењу и они су углавном рецитовали песме домаћих аутора. Гости нашег јутарњег програма били су Лена Спасић која је освојила друго и Ђорђе Златановић који је освојио треће место.

Најбоље рецитаторе бирао је трочлани жири који је ове године имао могућност да одабере више од троје, који ће бити награђени, уколико се истакну својим наступом и рециталом.  Лена и Ђорђе су нагласили да воле рецитовање јер им оно помаже да искажу своје емоције и да је то права ствар за њих. Поред рецитовања, воле да читају књиге, али показују и интересовање за глуму.

-Својим рецитовањем сам задовољан и учитељица је рекла да сам био баш добар јер ме она припремала. Ја уживам док рецитујем, надам се да ћу опет моћи да се пласирам или да победим, па ћу дати све од себе у наредним такмичењима – рекао нам је Ђорђе.   

-Рецитовала сам и раније, од трећег разреда. Мени је рецитовање занимљиво и њему се посвећујем. Надам се барем некој похвали, али може и награда- додала је Лена.

Ово такмичење је први пут одржано 1969. године, а ЈУ „Народни универзитет“ више од пола века организује ову смотру, док је покровитељ Град Врање. Награђени ученици добили су књиге и пласирали су се на Окружно такмичење које се одржава у Сурдулици, а најбољи ученици ће имати прилике да се такмиче на Републичкој смотри која се одржава у Ваљеву.

Please follow and like us:
Култура Образовање