ДНН: Новинари – на првој линији

Радионица Друштва новинара Ниша

“Новинари- на првој линији “, назив је радионице и панел дискусије, коју је организовало Друштво новинара Ниша у сарадњи са Министарством информисања и телекомуникација. Радионица је одржана у просторијама Библиотеке „Бора Станковић“ у Врању.

Новинари су на првој линији када су најосетљивије теме у питању, као што су: вршњачко насиље у школама, деца жртве насиља, породично насиље , судски процеси, па и када је бомбардована наша земља, каже Данијела Иванковић, председница Друштва новинара Ниша.

-Размишљали смо да се вежемо, пре свега, за извештавање о Рибникару. Нажалост, за годину дана десило се толико ствари, где се извештавало и о породичном насиљу, ево сада овај случај нестале двојчице, где су опет новинари први ти који су морали да објаве Амбер алерт.  Ми смо ти који смо на терену.  Захваљујући свима нама који смо овде у сали, или било где у Србији, људи сазнају информације из свог локалног окружења. Колико је тешко радити у тим условима, колико нам друштвене мреже олакшавају или отежавају посао, то се види управо на оваквим дискусијама са колегама- каже Иванковићева.

Осим тога дешавају се велике грешке у појединим медијима, нарочито када је извештавање о осетљивим темама у питању. На пример, унапред осудити некога да је крив.

-То је проблем друштвених мрежа, оне повуку  и читалачку публику па и неке медије. То је разлог за разговор са колегама. Од колега у Крушевцу смо сазнали да се медији на локалу, заиста труде да извештавају коректно, пре свега, етички, да поштују правила струке, етички кодекс и ретко ко од мањих медија иде за кликом- каже председница Друштва.

Зато и локални медији више заслужују у професионалном смислу, јер се често верује да велики медији неће направити грешку.

-Наш циљ је да укажемо, да не треба по сваку цену пратити све оно што, условно речено објављују велики медији, јер и код њих долази до пропуста, јер они први имају ту жељу за кликом. Ми некада можда превише верујемо да су њихове инфомације релевантне, дешавало се – истиче наша саговорница. Наш циљ је да кроз радионице разменимо искуства, да укажемо да ипак треба проверавати вест, иако је на националном нивоу, истиче Иванковића. Радионице су одржане у Крушевцу и Врању.

Please follow and like us:
Друштво