Јовановић: До краја следеће године интернет у руралним пределима

Министар Михаило Јовановић

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић изјавио је да наша држава успешно превазилази језичке баријере на интернету захваљујући интернационализованим називима домена и омогућаваној регистрацији на ћирилици. Министар је нагласио да је циљ да покријемо практично 99% домаћинстава у руралним пределима мрежама нове генерације до краја 2025. године.

Ћирилични домен .срб чија је регистрација почела 2012. године је други национални домен који је могуће регистровати на ћирилици. Поред тога Министарство информисања и телекомуникација интензивно ради на томе да брз и сигуран интернет стигне до свих крајева Србије, до најудаљенијих села, до свих наших грађана.

-Почетком децембра 2022. године смо започели радове на великом капиталном пројекту развоја широкопојасног интернета кроз изградњу недостајуће инфраструктуре у руралним насељима и повезивању јавних установа пре свега су то издвојена одељења школа у малим селима и домаћинстава на широкопојасну мрежу- додао је министар Јовановић.

Министар је нагласио да је циљ овог пројекта да покријемо практично 99% домаћинстава у руралним пределима мрежама нове генерације до краја 2025. године чиме ће и најудаљенија села добити приступ оптичком интернету  брзине 100 mb/s.

Please follow and like us:
Друштво