Добродошлица за припаднике специјалистичких тимова Сектора за ванредне ситуације МУП-а који су дошли из Турске

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић пожелео је добродошлицу припадницима специјалистичких тимова Сектора за ванредне ситуације МУП-а који су дошли из Турске и поручио им да је поносан на њих, јер су спасили три живота током осам дана и уз надљудске напоре помагали турском народу у спасавању угроженог становништва и санирању последица након разорног земљотреса.

– Када је председник Александар Вучић издао наређење да кренете у помоћ пријатељском народу Републике Турске, ви сте већ били потпуно спремни и кренули сте, а да нико од вас није питао ни да ли је тамо безбедно, колико ћете остати, шта ће вас тамо затећи. Успут сте једино размишљали о томе колико ћете брзо стићи на одредиште и хоћете ли успети да спасите макар један живот од многих које је несрећа оставила испод рушевина – рекао је министар Гашић, додавши да су мисли грађана Србије и државног врха биле уз њих.

Истакао је да су припадници специјалистичких тимова Сектора за ванредне ситуације МУП-а неуморно и несебично радили на спасавању угроженог становништва и нагласио да је цела Србија поносна на њихову храброст.

– Спасили сте три живота и пуних осам дана неуморно, несебично и уз надљудске напоре помагали турском народу у санирању последица и спасавању угроженог становништва. Морам да поменем и веома посебног члана српских спасилачких тимова и довољно је да изговорим само његово име. Зиги је доказао да је заслужио своје место у тиму и исказао спремност и способност да непогрешиво пронађе преживеле испод рушевина. Желим да знате да сам јако поносан, да је цела Србија поносна на вашу храброст, хуманост и пријатељство које сте исказали, а којим сте показали оно најлепше и најчасније лице Србије. Доказ томе су и снимци вашег испраћаја од стране турских снага и мексичког тима – поручио је министар Гашић.

Како је рекао министар Гашић, припадници специјалистичких тимова Сектора за ванредне ситуације МУП-а показали су да је наша држава увек међу првима у најтежим тренуцима, да смо солидарни и спремни да пружимо помоћ где год и коме год је потребна.

– Опремљени сте најмодернијом опремом и обучени и спремни да на сваки позив за помоћ одговорите за само два сата. Обезбедићемо вам додатну опрему и обучићемо још више ватрогасаца-спасилаца за деловање специјалистичких тимова у свим ванредним ситуацијама – казао је министар Гашић, поручивши турском народу да може да рачуна на помоћ Републике Србије и нашег народа.

Амбасадор Републике Турске у Србији Хами Аксој захвалио се припадницима Сектора за ванредне ситуације на несебичној помоћи и спасавању људи из рушевина након разорног земљотреса.

– Поштовани припадници Сектора за ванредне ситуације, добродошли. Данас је јако значајан дан за нас. Ово је историјски дан у односима Турске и Србије. Ми смо се 6. фебруара суочили са разорним земљотресом, једним од највећих у историји човечанства. У овим тешким тренуцима Србија нас није оставила саме. Захваљујући председнику Вучићу и министру унутрашњих послова Гашићу припадници СВС-a одмах су се упутили у Турску. Тамо су спасили три лица. Никада нећемо заборавити то, они су сада наша браћа, браћа турског народа – нагласио је Аксој.

Вођа специјалистичких тимова за спасавање из рушевина Давор Видовић захвалио се у име својих колега министру Гашићу на бризи коју им је свакодневно исказивао и истакао да су специјалистички тимови апсолутно обучени, опремљени и спремни да у најкраћем року одговоре на сваки позив да помогну и ухвате се у коштац са свим опасностима и изазовима ванредних ситуација.

– Кренули смо без страха и дилема, али са огромном вољом и бескрајном надом да ћемо успети да спасимо животе и пружимо спас људима које је преплавило безнађе у тешкој борби за сопствене животе. По доласку, крочили смо на тло које је и даље подрхтавало. Родитељи који су тражили своју децу, деца која су тражила своје родитеље и све оне који су тражили своје најмилије под рушевинама. Нико од нас не може да опише речима радост и усхићење када смо коначно успели да пронађемо бар једну, за почетак једну живу особу, односно младу девојку од само 17 година и сваки пут када смо пронашли траг да је под рушевинама још неко жив – нагласио је Видовић.

Током осмодневног ангажовања у Турској, српски спасилачки тимови спасили су три особе, једну 17-годишњу девојку након 108 сати пронашао је и извукао из рушевина наш тим, као и две особе које су лоцирали помоћу специјалне опреме и уз помоћ пса Зигија, који је умногоме допринео целој акцији спасавања. Нажалост, припадници Специјалистичког тима пронашли су и тела 23 лица.

Please follow and like us:
Друштво