Додељене прве борачке споменице ратова деведесетих

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић доделио је данас у Медвеђи прве борачке споменице у Србији учесницима одбрамбених ратова у периоду од 1990 до 1999. године. Ово је прва у низу сличних свечаности додела споменица, а врло брзо ће бити додељене и борцима из Пчињског округа, најавио је министар.

Учесници ратова деведесетих са територије општине Медвеђа, њих 82, добило је борачке споменице, међу којима су борци, ратни војни инвалиди и чланови породица палих бораца Предрага Богосављевића и Бранка Миленовића.

Ово је важан дан у којем вршимо своју дужност да се напокон сетимо свих оних који су се одазвали на позив отаџбине пре 25 или 32 године, а до сада их је држава занемаривала, истакао је министар Селаковић.

Борачка споменица је начин да им се захвалимо, али то није захвалност која ће трајати само до краја њиховог живота, указао је он.

– Споменица ће остати будућим генерацијама да сведочи о времену у коме су оне имале храброг претка који је одржао реч заклетве, одазвао се на позив отаџбине и борио се за слободу Србије и српског народа, што има јаку симболику.

Данас ми је један борац рекао „знате, у мојој кући већ има једна споменица из Другог светског рата и ово је друга по реду – казао је Селаковић.

Споменица са собом доноси и практичан значај јер носи са собом и читав низ погодности које ће моћи да користе сви носиоци борачке легитимације.

– То су борци, ратни и мирнодопски војни инвалиди, инвалиди рата и чланови породица палих бораца и они ће, према закону, осим споменице, од данас моћи да у читавој Србији у низу продајних ланаца, пружаоца услуга, продавница робе широке потрошње, беле технике, одеће и обуће, моћи да остварују озбиљне попусте и погодности за куповину – навео је министар.

До сада се на позив Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одазвало седам друштвено одговорних компанија које пружају погодности борцима, а тај круг ће се сигурно и даље ширити, најавио је Селаковић.

Он је додао и да закон одређује како се остварују права и примања за све оне које немају никаквих прихода, а припадају наведеним категоријама.

Ово је само почетак, додао је министар, јер ће борачке споменице бити додељене и борцима из других крајева Србије, а није случајно да је југ земље одабран да се одавде започне низ свечаности.

– Нема никаве разлике између Пчиње, Јабланице и Топлице, то је јуначки крај.

Не могу да вам кажем тачан датум, али ћемо се трудити да се, колико у наредних месец дана, видимо и код вас у Пчињском округу – поручио је министар Никола Селаковић.

Према евиденцији министарства, на територији Србије тренутно има 38.484 лица са регистрованим статусом борца.

Он је, пре свечаности, одао почаст и положио венац код Споменика српским јунацима из Балканских ратова и Првог светског рата у Медвеђи, након чега је отворио научни скуп „Југ Србије и српска државност“.

https://www.youtube.com/watch?v=Kgwdto4yLVo
Please follow and like us:
Друштво