Додељени уговори о субвенцијама вредни 34 милиона динара

Министар за државну управу и локалну самоуправу Александар Мартиновић присуствовао је у Бујановцу потписивању уговора о додели субвенција привредницима из Прешева, Бујановца и Медвеђе. Средства за подстицај економија ових општина додељује Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Ове године 14 привредника из овог дела Србије добија укупно 34 милиона динара и то 14 милиона за шест привредника из Бујановца, 13 милиона за пет из Прешева и седам милиона за три из Медвеђе.

Процена је да ће, захваљујући овим субвенцијама, бити отворено 26 нових радних места.

Привредници су припадници и српске и албанске националне заједнице из ових општина, нагласио је министар Мартиновић.

– Служба Координациониог тела Владе Србије заиста није водила рачуна о томе да ли су власници ових предузећа Срби или Албанци, важно је било да испуњавају услове из конкурса.

Оно што је много важније од тога је да ће Влада Србије и Координационо тело помагати српским, албанским и свим другим привредницима из ових општина који запошљавају људе, да унапређују квалитет својих производа и услуга и да буду што конкурентнији на тржишту – казао је Мартиновић.

Економски развој на локалу, нарочито у рубним подручјима је један од приоритета Владе Србије, указао је он.

– Јасно је да је људима који се баве бизнисом у Прешеву, Бујановцу или Медвеђи много теже него њиховим колегама из Београда, Новог Сада, Ниша или Крагујевца, имајући у виду да су ово недовољно развијене општине.

Овим људима је потребна додатна помоћ и као министар у Влади Србије и председник Координационог тела могу да кажем да ћемо уложити додатни напор да помогнемо привредницима из ових општина – најавио је министар честитајући свима који су добили уговоре о субвенцијама.

Влада Србије помаже привреди ових општина преко Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу већ 11 година, подсетио је директор Службе овог тела, Ненад Митровић.

– До сада смо дали укупно око 425 милиона динара субвенција у ове намене, захваљујући чему ује отворено око 350 нових радних места.

Привредницима смо помогли да подигну ниво производње, да на тржишту буду конкурентнији и да покушамо да у овим неразвијеним општинама подигнемо привредни развој – рекао је Митровић.

Додели уговора је претходио састанак Мартиновића и Митровића са председником општине Бујановац Нагипом Арифијем, након којег је министар државне управе и локалне самоуправе рекао да ће проблеми у овој општини бити решавани у садејству локалне самоуправе и Републике Србије.

Економија Политика