Дојење је здраво и за бебе и за маме

Под слоганом „Да направимо разлику за запослене жене“ обележава се Национална и Светска недеља дојења. Циљ је да се омогући женама које раде да доје своју децу, колико услови то дозвољавају.

Мајчино млеко пружа психолошку подршку детету, отпочиње овим речима наш разговор Добрила Шошић, неонатолог. Млеко је храна и заштитник од инфекција самог организма детета. Мајчино млеко није стерилно и садржи сопствену микробну заједницу. Бебе које се доје развијају већу тимусну жлезду од беба храњених формулом.

– Ја морам да говорим из угла као неко ко ради у породилишту, сматрам да 90 % жена стави дете на дојку. Поставља се питање „Шта после тога?“. Е, ту је потребна подршка у смислу кожа на кожу детета и мајке, и створити континуирану и истинску везу. Континуирана подршка кроз патронажу, дечији диспанзер и породицу. Тада се подиже свест о томе колико је мајчино млеко значајно за бебу, објашњава саговорница.

Жену треба подстаћи да доји нежно и са разумевањем. Неопходно је упутити мајку на праве и добре информације о дојењу. Вршење притиска на дојиљу је потпуно погрешан приступ. Структура и хранљивост мајчиног млека је од непроцењиве вредности, истиче Шошићева. Адаптирана млечна формула не може да достигне истоветност у састојцима, које мајчино млеко има. Млеко које се ствара у дојкама је у паралели са крвљу мајке, што значи јединствено и прилагођено беби.

Ова недеља се у врањском породилишту обележава тако што се обављају разговори са породиљама самостално или у групама. Из разговора, мајке науче колико дојење ствара блискост са својим дететом и помаже у развоју имунитета и здраве цревне флоре.     

Please follow and like us:
Здравље