Др Глишић Протић: Деца немају страх од зубара

Др Глишић Протић и медицинска сестра Милена са својим пацијентима

Недеља здравља уста и зуба ове године одржава се по 34. пут под слоганом „Чувам своје зубе, поносим се осмехом“. Наша екипа посетила је вртић „Наше дете“ и разговарала са стоматологом Весном Глишић Протић, децом и родитељима.

Докторка Глишић Протић поручује да се деца од малена уче и да родитељи треба да их подстичу да перу зубиће и воде рачуна о хигијени уста и зуба.

– Родитељима саветујемо да на сопственом примеру утичу на стицање тих навика хигијене, Дечица већ знају како перемо зубиће. Горње како киша пада, доње како трава расте, али нама је најважније да се деца не плаше стоматолога. Не само да излазе из ординације са осмехом, него и да долазе са осмехом у ординацију и примењујемо разне методе технике „манипулације“ у смислу да код нас могу да се играју, да могу да цртају. У току детињства циљ је да и ако настане бол да не буде баук, да деца и са том боли дођу ко зубара, да знају да неће да боли поправка. Ми имамо те чаробне машине и сва та поправка, вађење зубића спроводи се као игра, поручује др Глишић Протић.

Деца су стрпљиво чекала свој ред код докторке и у међувремену нам рекла шта она једу како би њихови зубићи били здрави.

– Поврће и воће. Од поврћа једем салату, али купус салату и паприку понекад, али не љуту паприку. Од воћа једем боровницу, јагоду и јабуку, крушку и киви и све од воћа што има., поручује нам девојчица.

– Ја не волим слаткише. Волим да једем јабуку, крушку, боровнице, јагоду, купине, малине.

–  Једем јабуке, крушке. Једем пицу, а избегавам слаткише.

Родитељи са којима смо разговарали поручују да се деца не плаше зубара, али и да  је за стварање навике прања зуба потребно стрпљење и упорност.

 -Што се тиче моје деце немамо неки проблем. То јутарње, навече и поподневно прање је постало навика. Али у почетку је било да што краће траје, ако може да се прескочи, да ако смо прали ујутру  да не морамо и увече, али ако будемо мало упорнији, после то није проблем. Што се тиче докторке Весне све речи хвале, има жена тај неки приступ ту неку позитивну енергију,  поручује један тата.

– Можда у почетку, али касније у тиму поред родитеља, они гледају од нас  и буде лакше. Изаберемо неке занимљиве четкице, пасте са укусом и усаде брзо ту навику, поручује нам мама девојчице.

– Нема страха уопште, са радошћу долазе кад чују да идемо код зубарке Весне, додаје нам друга мама.

– Можда први контакт упознавања је био са страхом, али је касније све ишло лепо због приступа који има др Весна. Љубазност, професионалност, деца то са лакоћом  прихвате и радо се враћају овде.

Деца се не плаше зубара већ долазе срећна код своје докторке Весне, која саветује како деци тако и одраслима да воде рачуна о својим зубима и да редовно посећују стоматолога.

Please follow and like us:
Здравље