Др Јанев: Брзина напредовања катаракте је индивидуална

Др Мирољуб Јанев

Очи су огледало душе, а често могу да укажу и на неке друге болести као што су  дијабетес, хипертироза, али и лупус. Гост нашег Јутарњег програма био је офталмолог др Мирољуб Јанев који је говорио о катаракти, њеним карактеристикама, али и саветовао све оне који пате од ове болести.

Доктор поручује да је катаракта болест која има свој ток и да је ништа неће убрзати или успорити. Брзина напредовања катаракте је индивидуална код сваког појединца. 

Најважнији савет је да се јаве на преглед код офталмолога. Катаракта се јавља у одређеним годинама кад се јављају и друге болести. Имамо масу болести које се јављају у исто време. Људи мислећи да имају катаракту пропусте време да провере очни притисак , да имају промене на очном дну шећерне болести или чак и нека запаљења која се нађу после операције, нагласио је доктор Јанев.

Доктор је апеловао на све грађане који имају катаракту да не седају за волан јер то потенцијално може бити опасно због нарушеног вида.

-Нажалост, катаракта се постепено јавља и многи људи уопште нису свесни колико им је вид опао. Дођу да продуже возачку дозволу и онда се свађају са нама када им кажемо да не могу да возе. Убеђени су да виде, а у ствари не виде ни два броја на оптотипу, односно ни два реда. Не могу да промене ток, али могу да дођу на преглед, да видимо густину катаракте и да им дамо савет шта треба да раде, нагласио је др Јанев.

Код опште популације старење доводи до појаве очног притиска, појаве катаракти као и пропадања очног дна. Савет свим пацијентима који имају дијабетес је да одлазе на  редовни преглед код офталмолога на сваких 6 месеци односно годину дана.

Please follow and like us:
Здравље