Др Станковић: Утрошено 90% вакцине против сезонског грипа

епидемиолог др Слађан Станковић

Имунизација против сезонског грипа почела је 2. октобра и још увек је у току. Епидемиолог др Слађан Станковић је за програм РТВ-а каже да још увек има на стању  вакцине и да они који имају препоруку лекара, могу доћи у Дом здравља, како би се вакцинисали.

Препорука лекара је да вакцину против сезонског грипа приме хронични пацијенти, били они деца узраста од 6 месеци живота до најстаријег становништва. Када су старије особе у питању, препорука је да и они који нису хронични пацијенти, обавезно приме вакцину. О томе колико је вакцина пристигло и у којој мери је становништво у нашем граду одговорило имунизацији, говори  епидемиолог Станковић.

-На подручју Пчињског округа ове године пристигло је 7. 200 доза вакцина против сезонског грипа. Од тог броја 2.600 доза је предвиђено за град Врање, од чега је 90 посто пристиглих доза становништво већ примило. Још увек није касно да људи који имају хронично оптерећење здравља, приме вакцину. Оно што је такође важно јесте да уз примљену вакцину треба да се поштују и неке мере превенције. Ту, пре свега, мислим на избегавање блиских контаката са оболелим лицима, велике скупове када су у питању старије особе, јер се код њих развија тешка клиничка слика, објашњава наш саговорник.

Епидемиолог др Слађан Станковић напомиње да су вакцине против сезонског грипа превасходно намењене хроничним пацијентима, били они деца старости од 6 месеци живота, младих људи и старијег становништва код којих није неопходно праћење хроничних тегоба.

-Вакцина је важна да нас заштити од компликација као што је упала плућа, али и смртни исход. Уколико и не дође до настајања имуног одговора, важна је правовремена изолација оболелог, било да се ради о лечењу у болничким условима или у кућној изолацији, као и узимање симптоматске терапије у трајању од недељу дана колико и трају вирусне инфекције, истиче епидемиолог др Станковић.

Оно што чини неповољном епидемиолошку ситуацију у Пчињском округу је регистровање три случаја великог кашља.

-Све нам то скреће пажњу да треба да спроводимо правовремену вакцинацију деце по календару вакцинације, како је то одређено у првој години  живота, напомиње врањски епидемиолог.

Грип је клинички присутан у Пчињском округу, клинички се региструје и респираторни синцицијални вирус код деце, зато је савет лекара да будемо здравствено одговорни и да мирујемо недељу дана колико и траје вирусна инфекција.

Please follow and like us:
Друштво