Друга седница Извршног одбора за обележавање 100 година Спомен костурнице у Сурдулици

Друга седница Извршног одбора за обележавање 100 година Спомен костурнице у Сурдулици

Одржана је друга седница Извршног одбора за обележавање 100 година од oсвећења Спомен костурнице у Сурдулици. Седници су присуствовали и државни секретари Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дејан Антић и Миомир Ђорђевић, као и представници Града Врања и Општине Сурдулица и остали чланови одбора.

Чланови Извршног одбора за обележавање 100 година од Освећења Спомен костурнице у Сурдулици разматрали су буџет за реализацију програма обележавања јубилеја и извештавали о реализацији планираних активности.

-Сви актери који су у Одбору изнели су своје предлоге и потребе како би реализовали све оно што је планирано, па ћемо сачекати до краја недеље да видимо колико новца ћемо имати за организацију, али мислим да ће све бити покривено, нешто из Министарства, нешто из буџета Општине, нешто са спонзорима, али мислим да ће ово бити једна озбиљна манифестација коју Сурдулица и сам овај догађај заслужују, каже Миомир Ђорђевић, државни секретар.

-Ово је само један почетак овог великог дела, да се одужимо тим страдалницима из Првог Светског рата, били су мало запостављени, заборављени, сад се сећање обнавља и велика је ствар што се држава укључила у обележавање, затим Министарство за рад и други актери и, хвала Богу, после много труда, појашњавања свега што се десило у Сурдулици, да све добија свој почетак и да касније и наставимо са активностима, каже владика врањски Пахомије.

-Већи део активности ћемо реализовати, заједно са свим другим учесницима имамо богато искуство и очекујем да ће овај јубилеј бити обележен онако како заслужује читава Србија, а и Сурдулица као део херојске историје Србије, каже председница општине Александра Поповић.

Доста тога је урађено, на многим стварима се ради, а неки већи планирани подухвати, попут реконструкција и грађевинских подухвата, биће остављени за неку наредну годишњицу, због самих захтева објеката и кратког временског рока. Циљ је да се у догледно време изгради Меморијални центар на простору Дубоке долине. На другој седници Извршног одбора изабрани су и чланови Одбора за славу Сурдуличких мученика.

Please follow and like us:
Друштво