Други дан манифестације “Дани Врања“ протекао у знаку здравља, оригиналних укуса и песме

Дуги дан манифестације “Дани Врања“ протекао је у знаку пешачења, оригиналних укуса и добре музике. Најпре је одржан планинарски маратон, затим промоција монографије “Укуси Врања“, презентација и дегустација самсе и традиционалних врањских јела, да би на крају све својим наступима зачинили Принц од Врање и Џоли Џампер.

У оквиру манифестације „Дани Врања“ одржан је планинарски маратон од Барелића до Лепчинца.

У овом походу, планинари су посетили манастир у Лепчинцу и присуствовали литургији. Пешачили су стазом крај села Ћурковица до планине Мотина која се налази на 1.303 метра надморске висине.

Тридесетак планинара и бициклиста прешло је 12 километара пешице на температури од 36 степени. Чак ни тропске врућине нису спречиле љубитеље природе и врањског краја да се придруже члановима Планинарксог клуба “ Железничар 2006. Врање“ и да учествују у овом походу.

Монографија “Укуси Врања“ представљена је публици у Градском парку другог дана манифестације “Дани Врања“.

Заменица градоначелника Зорица Јовић поздравила је, најпре, у име градоначелника, све присутне.

-Ово велико дело је капитално дело „Укуси Врања“ које је настало захваљујући Заводу за проучавање културног развитка и великој сарадњи  Града Врања и са овом установом. Ми смо имали сарадњу са њима преко припреме и издавања монографије Музичко наслеђе када се Град Врање нашао у улози издавача, у овом случају градоначелник Миленковић је потписао Протокол о сарадњи са директором Завода за проучавање културног развитка још пре почетка припреме ове монографијe. Са аспекта Града Врања монографија је јако значајна пре свега због деце и будућих генерацијa – рекла је заменица градоначелника.

На овогодишњим “Данима Врања“ своје почасно место имала је самса, најпопуларнија врањска пита . Ове године , поред презентације готових самси, организован је и приказ саме припреме овог специјалитета под називом “Сукаљка и месенија“.

У присуству великог броја посетилаца, Лидија Златковић чланица Удружења пензионера Града на лицу места показала је како се прави самса.

Припрема самсе на отвореном, у предивном амбијенту Градског парка, била је права атракција, која је изазвала велико интересовање посетилаца, поготово домаћица, које су такође на штандовима изложиле овај специјалитет, али и друге ђаконије и традиционална јела.

Стефана Здравковића – Принца од Врање одржао је дугонајављивани концерт.

– Живим свој сан. Да ми је неко рекао да ћу наступати у свом родном граду, не бих му веровао . каже Стефан.

Овај млади уметник из Врања окупио је велики број посетилаца а међу публиком је највише младих, али не изостају ни они мало старији.

У наставку вечери пред врањском публиком наступила је врањска група Џоли Џампер.

Please follow and like us:
Друштво Култура