Едукација – приоритет у сузбијању вршњачког насиља

Вршњачко насиље горући је проблем данашњице. Разна министарства, школске установе и држава прикључили су се програмима, радионицама, формирањем Тимова у борби против вршњачког насиља, да сузбију било који вид насиља међу децом, малолетним лицима.

Радио телевизија Врање је уз помоћ Града Врања реализовала пројекат посвећен вршњачком насиљу. Током реализације пројекта, пратили смо шта Град ради по питању сузбијања овог горућег проблема. Разне радионице, презентације, учешће свих релевантних институција укључено је у Тим за превенцију и борбу против вршњачког насиља, који је формирао Град Врање.
О овој теми разговарали смо са са ученицом Медицинске школе у Врању, која објашњава како млади гледају на проблем вршњачког насиља.


-Појавило се то да се одржава Дијалог младих са градоначелником, где сам је пријавила и бирало се 17 учесника из Врања. То је била прилика да искажем своју идеју, била сам прихваћена и присуствовала сам том дијалогу, где сам исказала своју идеју и градоначелнику се веома свидела и убрзо после тога се формирала Радна група у борби против вршњачког насиља, речи су Сташе Љубисављевић чланице Тима у борби против вршњачког насиља.
Град Врање на челу са градоначелником др Слободаном Миленковићем веома је одговорно, брзо и ефектно одреаговао по питању овог проблема. Уз психологе, педагоге, судије, директоре школа, припаднике Полицијске управе, тужилаштва, који чине Тим за превенцију и борбу против вршњачког насиља, почело се са разним активностима за младе. Тим ради по програму, који обухвата ученике свих основних и средњих школа, а све у циљу спречавања насиља међу вршњацима.


-У свим основним и средњим школама држале су се радионице посвећене деци и на крају недеље су ученици средњих школа имали презентацију под називом „Вршњачко насиље није мој избор“ где се обраћао и градоначелник и чланови свих установа које су у радној групи и веома ми се свидела сва та организација. Сви проблеми могу да се реше и насиље није решење и зато треба сваког дана да се разговара о тој теми, а не само када се нешто догоди јер тада је већ касно. Потребно је да родитељи разговарају са децом, да их васпитавају, да их усмеравају шта смеју, а шта не смеју да раде. Школа, осим што је образовна институција, она је и васпитна, па нас и васпитава и зато о овом проблему стално мора да се говори, објашњава ученица Медицинске школе у Врању.


Ову средњошколку је повећани број вршачког насиља у Републици навео на то да размишља, шта она као јединка може да учини како би тај проблем био све ређи. Уз подршку градоначелника и градског руководства, бриге, проблеми и потребе младих у Врању се слушају, сагледавају и увелико се ради на пружању помоћи и подршке.

Please follow and like us:
Друштво