Ексклузивно: Здравственом центру Врање 539 милиона динара за опрему

Директор Здравственог центра Врање др Саша Ђорђевић

Врањско здравство може да се похвали новим објектима и новом опремом, а у току прошле године добили су и доста специјализација. Међутим, проблем се јавља са кадровима, јер и даље има дефицитарних грана, а само за пет наредних година у пензију ће отићи преко 50 специјалиста.

Врањски Здравствени центар за опрему ће добити још 539 милиона динара, рекао је ексклузивно за наш програм директор Здравственог центра, доктор Саша Ђорђевић.

-Наставља се дивна сарадња између Министарства здравља, Републичког фонда, Министарства финансија, наравно Министарства за јавна улагања, тако да ћемо максимално добити опрему што се тиче Болнице. Оно што бих нагласио, да ће и Гинекологија добити максималну опрему, тако да очекујемо добре вести и добру реализацију, мада морам да подвучем да Министарство здравља потпуно рачуна на Здравствени центар Врање као једину регионалну установу ка којој гравитирају сви, и Косовско Поморавље, каже др Саша Ђорђевић, директор Здравственог центра.

Ова информација из Министарства здравља стигла је јутрос, те се очекује да у току ове године пристигну апарати који ће бити драгоцени за рад ове здравствене установе. Уз реконструкцију Болнице, која је завршена 80 посто и нову опрему, обезбеђују се знатно бољи услови за рад лекара и све пацијенте. Дефицитарни су кадрови, јер ће за пет наредних година у пензију отићи 57 специјалиста.

-Веома смо активни. Имамо 47 активних специјализација, 8 субспецијализација. Као што сте чули, имамо новог субспецијалисту ендокринологије, специјалисту интерне медицине, надамо се доласку гастроентеролога, кардиолога новог, тако да ћемо се трудити, са нашим већ постојећим кадровима, да активно учествујемо у реализацији едукације, усавршавања и, наравно, нових специјализација, додаје Ђорђевић.

У претходном периоду дуги низ година нису додељиване специјализације, због чега се створила повећана потреба за медицинским кадром, посебно за неке групе, попут хируршке, каже Ђорђевић и додаје да се у наредном периоду пажња мора посветити ономе што им мањка.

-Све гране медицине су компликоване и свака има своју тежину, али лепо је радити и интерну медицину и хируршке гране, тако да лепота је у томе да се помогне човеку, да се у том неком тренутку најтежем нађемо ту и будемо присутни, каже др Сунчица Златковић, субспецијалиста ендокринологије.

Што се тиче опреме још увек се прецизно не зна шта ће све стићи у Здравствени центар, али ће свакако бити у складу са приоритетним потребама ове здравствене установе.

Please follow and like us:
Здравље