Емилија и Јован стрипом описали народну традицију

Миомир Дејановић-учитељ ОШ „Светозар Марковић“, са ученицима 4.разреда, Емилијом Димић и Јованом Трајковићем у јутарњем програму РТВ

У 20. броју часописа „Искончић“ који издаје Свеправославно друштво, Преподобни Јустин Ћелијски и врањски, Епархије врањске, објављени су стрипови, на тему традиције, Емилије Димић и Јована Трајковића, ученика четвртог разреда ОШ „Светозар Марковић“ . Тим поводом они су били гости нашег Јутарњег програма.

Да се таленат код деце треба открити и препознати на време, доказ су ученици четвртог разреда ОШ „Светозар Марковић“, Емилија и Јован, који су дар ка цртању, преточили у  стрип. Њихов ментор и учитељ Миомир Дејановић,  који се годинама бави стриповима и који се труди да то своје знање пренесе на своје ученике, рекао је да су деца вредно и марљиво радила стрип, на тему Божића, породице и славских обичаја. Увек ангажујем све ученике, јер штета је да се сва деца не опробају и ангажују своју снагу у ономе у чему су најбоља, рекао је Дејановић.

-У ‘’Искончићу’’ су изашла три ученичка стрипа и сви су на тему традиције, тако да смо још једном показали, да је стрип погодан медиј да се проговори о различитим темама, међу којима је и традиција нашег краја. Стрипови ђачки чувају народну традицију и преносе је на нове генерације ученика. То је такозвано вршњачко учење, где деца уче од деце, каже Миомир Дејановић, учитељ.

Радови ученика од првог до четвртог разреда су бројни. Многи су награђени на  републичким и међународним конкурсима. Сада спремам за издавање,  нову збирку едукативних стрипова, где ће се наћи и моји и ученички радови заједно, додао је Дејановић.

-Цртам 4 године. Најзанимљивије ми је да цртам људе, да буде лепо и да друга деца науче нешто о томе. Цртао сам о слави. Ту сам приказао како моја мама тата и ја славимо славу, рекао је Јован Трајковић, ученик 4. разреда ОШ „Светозар Марковић“.

-Стрипове цртам од првог разреда. Ја сам у стрипу цртала о Христовом рођењу и породици, каже Емилија Димић, ученица 4.разреда ОШ „Светозар Марковић“.

Читаоци се кроз Емилијине и Јованове стрипове, на брз и занимљив начин могу подсетити обичаја, традиционалних вредности нашег краја и народа.

Please follow and like us:
Друштво Образовање