Емилија и Лана награђене на фестивалу хумора у Лазаревцу

Ученице четвртог разреда ОШ „Светозар Марковић“, Емилија Димић и Лана Милутиновић награђене су на фестивалу хумора „Смеха-смеха деци“, одржаном у Лазаревцу. Емилија је заузела прво место, а њена другарица из одељења Лана друго . Девојчице су се изразиле кроз форму стрипа, под менторством њиховог учитеља, Миомира Дејановића.

Библиотека „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца расписала је 35. конкурс у оквиру Међународног  фестивала хумора “ Смеха -смеха деци“. Организатори овог такмичења су понудили деци да се изразе кроз понуђене форме као што су стрип, карикатура, кратак филм, музика.. Деца су могла да пишу у прози или стиху. Стрип је добар начин да се проговори о разним темама, објашњава Миомир Дејановић, учитељ ОШ „Светозар Марковић“.

– Стрип се много променио. Почео је као забава за децу и сада равноправно заузима место у ђачким клупама.  Из стрипова се доста учи, јер преносе јако важне поруке. Деца кроз игру и забаву уче и кроз стрип се остварују образовно- васпитни циљеви, објашњава Дејановић.

Емилија Димић је низала награде још од првог разреда. Поводом Светосавске недеље цртала је стрип на тему „Свети Сава и крадљивац меда“. Емилија је освојила на том такмичењу треће место.

– Учитељ је дао идеју, а ја сам је разрадила и пренела на папир. Радила сам на стрипу о Перици, код кога долазе рођаци и они га питају да ли имаш петице Перице, а он им одговара да друга деца добијају петице, каже Емилија.

– Мој рад се назива „Наглавачке“.  На раду су представљени људи окренути главама наниже. И онда као „мачке нису наглавачке“.  Ми често радимо стрипове, некад  учитељ да тему, а некад по свом избору бирамо тему. Лепо је радити стрипове, јер се кроз њих учи, каже Лана Милутиновић, ученица ОШ “Светозар Марковић“.

Ради подсећања, 35. Међународни фестивал хумора за децу се одржао под слоганом „Радост, смех и игра за сву децу“. У оквиру програма су одржане позоришне представе за предшколце, изложбе, гостовања писаца у основним школама, ревија дечјих драмских група, радионице и други садржаји за децу.  

Please follow and like us:
Култура