Емиру Кустурици додељена награда „Борисав Станковић“

др Слободан Миленковић градоначелник Врања и Емир Кустурица редитељ и писац у Градској кући

У дворишту Музеј-куће Боре Станковића у Врању, у финалу овогодишње Борине недеље, одржано је вече добитника награде „Борисав Станковић“, Емира Кустурице. Кустурици је награду уручио председник жирија за доделу награде „Борисав Станковић“, проф. др Мило Ломпар. Прослављеном редитељу и писцу награда је додељена за, како је нагласио Ломпар, целокупан књижевни рад. Градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, приредио је пријем за Емира Кустурицу и том приликом му се захвалио  на доласку.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, приредио је пријем за српског режисера, сценаристу, продуцента, композитора и глумца, Емира Кустурицу. Том приликом градоначелник се захвалио Кустурици на доласку, истакавши значај манифестације „Борина Недеља“ говорио је о културној инфраструктури коју Врање поседује. „Од 2016. године обновили смо Музеј кућу Боре Станковића, реконструисали Баба Златину улицу, такође смо одрадили и потпуну реконструкцију Народног музеја и зграду Позоришта. Тренутно радимо на уређењу Харемлука, а по узору на Дрвенград израђен је идејни пројекат у насељу Тулбе који носи назив „Борин град“. Такође, од 2019. године „Врањска градска песма“ сврстана је на УНЕСКО листу креативних градова, међу 66 градова света“ нагласио је градоначелник.

Иначе, последње вече манифестације приређено је у дворишту Музеј куће Боре Станковића у Врању у присуству великог броја посетилаца.  Емир Кустурица је за наш програм говорио о значају добијања управо ове награде, коју краси име истакнутог песника свих времена.

-У сваком случају је ово за мене велико одликовање, зато што је он један од највећих наших писаца, ако не и један од оних за које Андрић каже, да су највреднији писци са овог тла. Свака награда коју добијем има своју карактеристику, ова има још и професора Ломпара, који је био председник жирија, до чијег мишљења држим и који на неки начин задаје тон интелектуалној јавности Србије, истакао је Емир Кустурица.

Борина недеља једна је од најстаријих књижевних манифестација у Србији, а одржава се последње недеље у марту. Посвећена је великану српске књижевности, Борисаву Станковићу, који је рођен у Врању. У оквиру 58. „Борине недеље“ и седмодневног програма, о теми Српски културни образац, говорио је проф. др Мило Ломпар.

 -Питање је традиција која улаже у формирање колективне свести у дугом периоду и када је реч о Бори Станковићу, он је несумњиво својим делом дао печат једној традицији у којој се укрштају различити аспекти градског, православног и оријента идентитета. Он обележава један слој свести који се код нас, његовим делом појавио у изузетном уметничком изразу, речи су проф. др Мило Ломпара.

Након доделе награде, Емир Кустурица је одржао пригодан говор у којем се дотакао улоге уметности и уметника у савременом животу у којем нам, како је рекао, прети „крај хуманизма.

-Живот је једина трка у којој такмичари не желе да први прођу кроз циљ. На том путу највећу препреку представља време, не може да се заустави, нити прескочи и није козлић, нити комшијска међа…, део је одељка из Кустуричине књиге „Видиш ли да не видим“.

Свечаности су присуствовали градоначелник др Слободан Миленковић, заменик градоначелника Милан Илић, председница Скупштине Зорица Јовић, градски већник Ненад Ђорђевић и његово Преосвештенство епископ врањски Пахомије и велики број поштовалаца Кустуричиног лика и дела.

Please follow and like us:
Друштво Култура