Епидемија овчијих богиња у Пчињском округу

Влада епидемија варичеле или овчијих богиња у округу, каже епидемиолог доктор Слађан Станковић. Ради се о благом вирусном обољењу, али и о болести која се лако преноси и тражи поштовање мера изолације. Најчешће се јавља код деце, али могу да се заразе и одрасли.

– Варичеле или овчије богиње увек показују епидемијски карактер. То је лако и благо вирусно обољење. Оно што је забрињавајуће, је да се брзо преноси, што захтева поштовање мера изолације. Потребно је бар две недеље да, најчешће деца буду одсутна из школе и вртића, да би се обољење завршило излечењем и да би се спречило даље преношење – каже епидемиолог доктор Слађан Станковић.

Важно је да се повећају мере хигијене у колективима, јер се богиње преносе ваздушно капљичним путем, али и преко предмета. Нема разлога за панику, сваке године се региструје ова болест у округу, истиче доктор. Ове године је 250 оболелих. Деца која имају неко обољење, хронично или урођено, ослабљен имуни систем, су највише угрожена.

– Вакцина против варичеле је обавезна за здравствене раднике, препоручена је за децу одређеног узраста, није обавезна. Она је обавезна за особе које се налазе у посебном ризику, особе које имају хронично обољење. Такве особе треба да приме вакцину. Вакцина се даје у две дозе у размаку од шест недеља – додаје доктор. Вирус зостра, изазивач овчијих богиње може се притајити у организму и уколико дође до пада имунитета, у каснијој животној доби може се јавити као зостер, обољење са променама на кожи. То обољење даје јаке болове.

Please follow and like us:
Здравље