Епидемиолози: ММР вакцина једина превентива ширењу малих богиња

Мале богиње

Након што је потврђен први случај малих богиња у Србији код дечака од 15 година, морбиле су потврђене и код мајке дечака. Епидемиолози упозоравају да су мале богиње једна од најзаразнијих вирусних инфекција. Преносе се директним контактом са оболелом особом, путем ваздуха респираторним капљицама које емитује оболела особа и ретко индиректним путем преко свеже контаминираних предмета. У наредним минутима говоримо о томе како се заштитити и спречити појаву малих богиња.

Епидемиолози су изричити, ММР вакцина је једина превентива ширењу малих богиња и повећавању броја оболелих.  Са две дозе вакцине особа је заштићена и не може оболети од морбила, изузев у епидемијама које су већих размера, где је интензивна циркулација вируса кроз популацију, што је доказано у епидемији коју смо искусили 2017. године.  

-Оно што треба да се ради у континуитету јесте ревизија вакциналних картотека у свим домовима здравља, и позивање деце која нису вакцинисана, или су некомплетно вакцинисана, да приме недостајућу дозу. То се ради у континуитету, сада треба да се исфорсира и да се она деца која нису вакцинисана у што краћем року вакцинишу. Код невакцинисаних особа озбиљна је клиничка слика,  већи је ризик за компликацију код деце млађе од пет година и одраслих особа старијих од 20 година, особа је заразна четири дана пре избијања оспе и четири дана након избијања оспе, објашњава др Ивана Беговић Лазаревић епидемиолог.

 Како је навела, код особа код којих није дошло до компликација може се рећи да клиничка слика траје десетак дана, док код оних код којих је дошло до проблема, трајање клиничке слике зависи од самих компликација.

Please follow and like us:
Здравље