Етно музика кроз емисију „Играј се и учи“

Етно музика, односно изворна или традиционална музика ,један је од музичких жанрова који се радо изводи а још радије слуша. Ову врсту музике одликују блиске везе са културом, традицијом и историјом једног народа, повезаност са концептом националног идентитета.

Најједноставнија дефиниција етно музике би била да је то музика неког краја. Термин је у употребу ушао средином двадесетог века, а означавао је сваку традиционалну музику са Истока. Етно музика се највише негује на Балкану, у Азији и Африци.

Драга децо, имали сте прилику да чујете анђеоски глас ваше другарице и вршњакиње Велине Стаменковић. Она је ученица седмог разреда основне школе, а петог разреда музичке школе “Стеван Мокрањац” у Врању.

Велина, да ли можеш својим вршњацима да објасниш етно музику и ту твоју потребу да певаш баш овај жанр и да ли су те професори усмеравали?

-Нису ме професори усмеравали већ сам сама хтела ову врсту музике да изводим, а својим вршњацима бих препоручила да мало више слушају етно музику, а не савремену, каже Велина Стаменковић.

Говорећи о песми “Петлови појев” талентована Велина каже:

-То је љубав између јањичара и девојке из села Ратаје који су били заљубљени једно у друго, али су нажалост, били убијени на крају.

Забрањене, неузвраћене љубави, дубоке емоције, тихе патње, само су неки од покретача настанка ових песама. Најпознатији етно извођачи у Србији су Биља Крстић, Бранкица Васић Василиса, Бибер, Слободан Тркуља,  Бора Дугић, Драгослав-Павле Аксентијевић и многи други.

Фолк, турбо-фолк и поп-фолк музика у Србији имају корене управо у традиционалном ритму српске етно музике и оријенталних инструмената.

Димитријо, сине Митре, Мито бекријо, Да знаеш мори моме, Запевала сојка птица, Магдо мори Магдо, само су неке од песма изведених у етно стилу, а које красе и најлепше описују најдубље људске емоције. Једну од најлепших етно песама ‘’Жубор вода жуборила’’ с пуно емоција и љубави изводи наша млада суграђанка Хана Зупанчић.

Please follow and like us:
2022 Друштво ПРОЈЕКТИ