Фенечки бисери се, уз Врањску свиту, поздравили са нашом публиком

Музички ансамбл “Фенечки бисери“ одржао је Видовдански концерт на Тргу Станише Стошића. Упркос киши која је падала, љубитељи ове врсте музике остали су до краја наступа у публици, како би подржали чланове ансамбла и уживали у дивном појању. 

“Фенечки бисери“ наступили су први пут у Врању. У духу Видовдана ансамбл се представио родољубивим и етно нумерама, које су углавном и део њиховог редовног репертоара.

С обзиром да је падала киша, а концерт био на отвореном, до краја су остали само најупорнији и највернији љубитељи овог састава.

-Ипак није покварила киша ово вече, било је стварно лепо, публика је уживала и ми смо уживали на сцени, пренели смо ту енергију њима, и они су нам је узвратили, каже Вељко Миловановић, члан ансамбла “Фенечки бисери.“

Овај састав чини 11 чланова, вокалних солиста, али и инструменталиста, а велику пажњу публике привукла је Зорица Анастасијевић, која је свирала харфу.

-Мислим да се харфа сјајно уклопила у ову родољубиву и традиционалну музику и да је донела нешто ново у српској музици, каже Зорица.

На репертоару су биле песме посвећене Косову и Метохији, али и друге родољубиве етно нумере, које су карактеристичне за њихове наступе.

-Ово је наш најчешћи репертоар, ту су присутне и наше родољубиве песме из свих крајева, из Црне Горе, имамо велику љубав према братској Русији, Северној Македонији. Репертоар смишљамо заједно, аранжман такође, певамо у два-три гласа са различитим инструментима, каже Никола Анастасијевић, који је вођа групе.

На свом репертоару имају и четири ауторске песме, као и  албум ,,Под зидином манастира Фенек”. Уз благослов патријарха Порфирија снимили су песму и спот са призренским богословима на Косову и Метохији, за нумеру под називом ,,Завет Косова“.

Иначе, овај музички састав настао је под окриљем манастира “Фенек“ са благословом игумана Макарија.

-Ми смо сви ту долазили са својим родитељима, од малих ногу, сабирали се. Традиционално је да се људи у манастиру Фенек окупљају после литургије на ручку и да ту свако износи свој таленат и тако је група нас са благословом оца Макарија почела да пева и он је приметио тај неки склад у нашем певању и свирању и то је спонтано тако кренуло, појашњава Вељко.

Склад песме, музике и игре, оцена је и овог концерта. На крају наступа одсвирали су Врањску свиту, а на бини су им се придружили и малишани из публике који су певали заједно са њима. Кажу да се диве врањској музици, а да су за Врање везани и фамилијарним односима.

Видовдански концерт, већ традиционално, организује Културно – образовни центар Врање, а у оквиру манифестације Врањско културно лето и под покровитељством града Врања

Please follow and like us:
Култура