Формиран Привремени орган управљања Националног савета албанске националне мањине

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, донело решење којим је образован Привремени орган управљања Националног савета албанске националне мањине. У циљу што ефикаснијег формирања привременог органа управљања и добре и ефективне организације будућих електорских избора, председница Владе Ане Брнабић је током претходне недеље заказала састанак са представницима албанских листа, саопштено је из Министарства.

У целокупном процесу су континуирано били укључени и представници међународних организација, а нарочито шеф мисије ОЕБС у Србији Јан Брату. Након избора за чланове националних савета националних мањина, одржаних 13. Новембра 2022. године, Национални савет албанске националне мањине конституисан је на седници 14. децембра, али изборне листе које су освојиле мандате нису успеле да постигну договор у вези са избором председника новог сазива Националног савета.

Kонститутивној седници, која је одржана у Бујановцу, присуствовао је министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов. Закон о националним саветима националних мањина предвиђа да се у овом случају национални савет распушта и да се образује привремени орган управљања.

У складу са Законом, Министарство ће расписати нове изборе за чланове Националног савета албанске националне мањине у року од 60 дана од дана распуштања, који ће се одржати путем електорске скупштине у року од 45 дана од расписивања.

Please follow and like us:
Друштво