Гашић отворио у Београду Регионалну конференцију Мрежа жена у полицији

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић отворио је данас у Београду Регионалну конференцију Мрежа жена у полицији и поручио да је поносан што је оснивањем Мреже жена у полицији Министарство унутрашњих послова направило значајан искорак ка родној равноправности, већој толеранцији и бољем разумевању, истакавши да се ово удружење показало као велика снага и потенцијал сектора безбедности у Србији.

„Велико ми је задовољство и част да присуствујем овој конференцији и морам да кажем да ме радује што видим колико вас је данас овде, али и што је све више жена на значајним и важним државним и друштвеним позицијама. То говори да је Србија на добром путу, на путу једнаких могућности и равноправности за све“, нагласио је министар Гашић.

Истакао је да је Министарство постигло велике резултате у погледу спровођења активности које се односе на имплементацију Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1325 „Жене, мир и безбедност“.

„Удружење Мрежа жена у полицији показало се као велики подстицај за све младе жене које желе да постану полицијске службенице и које желе да покажу да су професионалне и посвећене. У прилог томе говори податак да је у сталном порасту заинтересованост девојака за пријем на школовање на Криминалистичко-полицијском универзитету, у Средњој школи унутрашњих послова у Сремској Каменици и у Центру за основну полицијску обуку“, рекао је министар Гашић.

Како је нагласио, унапређење положаја жена и повећање заступљености у укупном броју запослених у Министарству унутрашњих послова је један од непромењивих приоритета.

„Примена Националног акционог плана довела је до повећања броја запослених жена, тако да је за сада њихова заступљеност у овом министарству 27 одсто. Имамо и тренд повећања броја жена на руководећим позицијама који у овој години износи 18,6 одсто, али не желимо да се ту зауставимо“, рекао је министар унутрашњих послова.

Гашић је поручио да само заједничким залагањем „можемо унапредити улогу и положај жена у друштву, заштитити их од свих облика дискриминације и обезбедити им системску подршку“.

Стална координаторка УН-а у Србији Франсоаз Жакоб истакла је да је тема данашње конференције, као и присуство високих званичника добар знак и показује да је Србија посвећена питању равноправности жена.

Додала је да је у Србији од 2000. приметно унапређење по питању родне равноправности и да је проценат жена запослених у полицији већи него у неким европским земљама.

Координатор Бироа за међународну борбу против наркотика и спровођење закона Амбасаде САД у Србији Бенџамин Вилијамс истакао је да улога жена у полицији никад није била важнија и да ће САД наставити да пружају подршку оснаживању жена.

Шефица Канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић рекла је да све већи број девојчица и жена које су заинтересоване и које су се определиле за полицијску професију охрабрује и да се нада да ће проценат жена на руководећим местима у полицији у наредном периоду бити још већи.

Председница Мреже жена у полицији Катарина Томашевић подсетила је да је ово удружење основано 2018. године и да је усмерено ка оснаживању жена да пруже своје максималне потенцијале и тиме дају допринос МУП-у и заједници у којој живе.

Please follow and like us:
Друштво