Гашић: Србија има најбољу безбедност у саобраћају у последњих пет година

У периоду од 1. јануара до 10. октобра у саобраћајним незгодама у Србији погинуло је 365 људи, што је за 15 одсто мање у односи на исти период пошле године када је погинуло 427 особа, рекао је на Златибору министар унутрашњих послова Братислав Гашић и додао да је и број повређених у саобраћајним незгодама смањен за 9 одсто.

Министар Гашић је додао да је стање безбедности у саобраћају најповољније у последњих пет година и истакао да ће овим начином финансирања унапређења безбедности саобраћаја који је значајно измењен Изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја, средства  наменски, плански и одговорно бити утрошена како би Србија, по безбедности саобраћаја, била међу 10 најбезбеднијих земаља Европе.

– Овај циљ није лако достићи и захтева непрекидно и истрајно залагање надлежних институција, али и целог друштва, јер основни предуслов за добре резултате акција које спроводимо, јесте подизање свести грађана о опасностима и последицама до којих доводи неодговорно понашање у саобраћају. Морамо допрети до сваког грађанина, пробудити им одговорност и оснажити свест о томе да одговорним понашањем и поштовањем саобраћајних прописа чувају сопствене животе, животе својих најмилијих и животе осталих учесника у саобраћају – нагласио је министар Гашић.

Гашић је указао је на то да је све обимније извештавање медија о саобраћајним незгодама створило је перцепцију јавности да „имамо катастрофу на путевима“.

Министар је истакао да је стање у саобраћају у овом тренутку далеко повољније, а да су припадници полиције константно на терену и да су од почетка године открили више од 930.000 прекршаја, док је више од 43.000 возача искључено из саобраћаја због вожње под дејством алкохола.

На дводневном скупу на Златибору осим финансирања општина и граова у безбедности саобраћаја биће представљена и усвојена Национална стратегија безбедности саобраћаја за период од 2023. до 2030. године.

Please follow and like us:
Друштво