Гиманзијалац Богдан Стефановић победник такмичења у беседништву

Богдан Стефановић победник такмичења у беседништву

Богдан Стефановић, гимназијалац из Врања, победио је на традиционалном 13. такмичењу у беседништву, које је у организацији Гимназије Бора Станковић у уторак увече одржано поводом 142 године постојања ове образовне установе.

Друго место припало је Нађи Ристић, ученици Гимназије Јован Скрелић у Владичином Хану, а треће Анђели Додић, ученици Економско трговинске школе у Врању. О томе на шта не пристаје њихова генерација, говорили су победник такмичења гимназијалац Богдан Стефановић, као и Нађа и Анђела.

-Моја генерација не пристаје на лажни морал, на окорели цинизам, патријархалну ограниченост, на злоупотребу човека и на крају, моја генерација не пристаје на бесмислене трендове који умртвљују индивидуалност, интелектуралност и основне принципе људскости. Заиста сам јако срећан и још увек нисам свестан победе. Један леп осећај испуњености и потврда да оно што сам радио и писао, неко препознаје, има тежину и квалитет, поносно објашњава победник такмичења Богдан Стефановић.

-Ја сам говорила о родној равноправности,односно како то жене имају мања права у одређеним ситуацијама. Представљала сам своје другарице, моје вршњакиње тиме и не пристајемо на то до су жене потлачене и тада сви губимо, а када жене напредују, тада смо сви уважени. Борила сам се за неки бољи свет, истиче Нађа Ристић, другопласирана матуранткиња Гимназије „Јован Скерлић“ у Владичином Хану.

-Не пристајем на мало љубави, мало радости и нежности која је дата. Не пристајем на подлу и искварену љубав која је дата само за јавност, а не из искрене и чисте љубави. Уз мене је била моја професорка и разредна Душица Чукић и без ње не бих постигла успех. Она је била веома јака подршка и пружала ми је сигурност, искрено је рекла Анђела Додић, трећепласирана ученица Економско-трговинске школе у Врању.

Петнаест средњошколаца и такмичара беседило је о томе на шта не пристају и били су критични, строги, објективни и слободни у говору.
Не пристају на шаблоне, правила и границе. Желе слободу, правду, толеранцију и поштовање различитости.Образовање