Гимназијалци негују традиционалну изворну песму

Ученици Гимназије ‘’Бора Станковић’’ у Врању на 8. такмичењу камерне музике, инструменталиста и соло певача традиционалног певања за ученике основних и средњих школа, освојили су три прве  награде. Угостили смо награђене талентоване ученике, који негују традиционалну изворну песму. Они су нам пренели утиске са такмичења и говорили о свој љубави према изворној песми.

Изведбом народне песме ‘’Твоје очи, Лено мори’’, Милица Данев, Андреа Рашић, Ева Деспотовић, Анђела Цветковић и Ивана Гачић, освојиле су прву награду на недавно одржаном такмичењу у Београду. Нису крили срећу и задовољство због постигнутог успеха.

-Ми смо дошле са такмичења које се одржано у Београду у ОШ „Лазар Саватић“ и освојиле смо прву награду,  рекла је Анђела Цветковић.

-Предивно смо се провеле, дуги низ година певамо заједно и уиграна смо екипа и прошле године смо такође освојиле прво место, тачније лауреат на том такмичењу, истакла је Ивана Гачић.

-Певањем се бавимо цео живот и готово све смо музички образоване, саме припреме за такмичење су трајале негде око месец дана када смо радиле на нашим гласовима, на певању и очувању гласова, објашњава Андреа Рашић.

-Што се тиче целокупног искуства, могу рећи да ће много да ми недостаје јер ми много значе и ови људи, дружење, професорка. Чак и да нисмо постигле оволики успех, ово је свакако само као искуство доста значајно, речи су Деспотовић Еве.

Сви ученици су из класе професорке музичке културе Весне Анђелковић, која не крије да је веома поносна на своје ученике.

-Заиста су бриљирале, лепо су извеле оно што смо припремали и дале су максимум од себе. Такмичиле су се и основне и средње школе и то музичке и балетске, ми смо били шеста категорија солисти и наравно група, објашњава професорка Анђелковић.

Солиста Александар Николић освојио је прву награду са песмом ‘’Што ми је мерак пољак да биднем’’, солисткиња Тамара Анђелковић, која је извела песму са Космета ‘’Болна љуба’’ освојила је прву награду.

-Освојио сам прво место на такмичењу у певању традиционалних песама и изузетно ми драго због ове награде, каже Александар Николић.

-У питању је прва награда и што се тиче мог утиска могу рећи да је све протекло како треба, мада сам имала малу трему јер сам се први пут такмичила, али је трема нестала чим сам почела да певам, речи су Тамаре Анђелковић.

Образовање