Гојазност предуслов за дијабетес типа 2

Мерење нивоа шећера у крви

Гојазност је болест која је често повезана са дијабетесом и поремећајем рада штитасте жлезде. Најзаступљеније ендокринолошко обољење је управо дијабетес типа 2.  Ако је нерегулисан, може да доведе до озбиљних системских обољења. У последње време у порасту је и гестацијски дијабетес, који се јавља код трудница. Који су фактори ризика за оболевање, симптоми, као и начин лечења, рекла нам је гостујући у нашем програму др интерниста ендокринолог, Данијела Цветковић.

Дијабетес је хронична метаболичка болест настала као поремећај у метаболизму шећера, односно глукозе и поремећаја на нивоу панкреаса и периферног ткива. Настаје углавном код особа старије животне доби, то је заправо дијабетес типа 2. Док упоредо са епидемијом гојазности, расте и епидемија дијабетеса типа 2, посебно забрињава чињеница да се старосна граница гојазних, а тиме и дијабетичара, све више помера, према млађим генерацијама. Па тако имамо особе са 20 година и млађе, које имају дијагнозу. Последица је управо та прекомерна тежина, лоша исхране, неактивност, претерани унос концентрованих угљених хидрата, каже др Цветковић.

-Он се углавном јавља постепено. Ретко имамо пацијенте који дођу са дијабетесом типа 2 енормних вредности. Међутим, тип 1 је дијабетес који се јавља код деце, у млађој животној доби, али постоје и прелазне форме, које могу да се јаве око 30. године. Трећи тип, који се данас среће веома често, за разлику од пре је гестацијски, дијабет, који се јавља код трудница. Уколико се трудница придржава савета, врло често се дешава да се трудноћа изнесе до краја без икакве терапије. Иначе, морам да нагласим да то није случај са трудницама које су пре трудноће имале дијабетес, објашњава докторка.

Скоро 40 процената особа у Србији које имају дијабетес типа 2 у тренутку откривања болести било је гојазно. Колико поремећај у исхрани утиче на појаву болести, докторка истиче, да превенцијом, која се заснива на правилној исхрани, редовној физичкој активности могуће спречити или одложити настанак дијабетеса типа 2.Уколико дође до гојазности она се лечи.

-Поремећај хигијенско-дијететског режима је окидач за испољавање генетских фактора када је шећерна болест тип 2 у питању. То је разлог због кога смо ми сада, посебно ендокринолози фокусирани на гојазност, као проблем број 1. Наш је приоритет да ми младе људе усмеримо на здравији начин живота, физичку активност и на један дијететски режим у оквирима нормалног понашања. Не користити превише шећера, сокова, белог брашна, саветује докторка.

Подаци последњих година су забрињавајући. Свака друга особа пати од гојазности, а број оболеле деце је у знатном порасту. У свету је болест гојазности број 1, наглашава докторка Цветковић и додаје:

-Гојазно дете је у високом ризику од дијабетеса, кардиоваскуларних болести, репродуктивног система. Значи гојазно дете је за нас фокус. Да се то раније среди и не уђе у процес лечења. Циљ нам је том детету спустити тежину. Постоје одсеци за гојазност, посебно на осврт за дечију популацију, на Златибору и у Клиничком центру, указује наша саговорница.

Подаци показују да је у Европи свако треће дете узраста од 11 година предгојазно или гојазно. Уколико гојазност настави овим темпом раста, наша деца ће имати краћи животни век него њихови родитељи, упозоравају лекари и као превенцију у фокус стављају физич

Please follow and like us:
Здравље