“Говори гласно“ у сусрет Светском дану особа са аутизмом

У току целе недеље удружење за помоћ особама са аутизмом “Говори гласно“ имаће низ активности поводом Светског дана особа са аутизмом, који се обележава 2. априла.

У сусрет Светском дану особа са аутизмом удружење “Говори гласно“ имаће низ радионица, а организоваће и хуманитарну акцију на шеталишту 1. априла, како би се прикључили прикупљању помоћи за наше три суграђанке.

-Трудимо се да што више укључимо нашу децу, али и да прикључимо децу типичног узраста, јер је мото који нам стиже ове године из Европе да изградимо инклузивно друштво за особе са аутизмом. То инклузивно друштво је веома битно, јер инклузија није само по школама и вртићима, већ је и саставни део нашег живота. У складу са тим, ми се трудимо да указујемо на инклузију кроз све те радионице које ћемо имати. Имамо их и у оквиру удружења, имамо и спортске активности, имаћемо и на Педагошком факултету у четвртак, најављује Данијела Савић из удружења “Говори гласно.“

Чланови удружења биће гости Педагошког факултета, где ће се дружити са будућим васпитачима и учитељима у специјализованом, Монтесори кабинету.

У складу са овогодишњим слоганом, акценат ће бити на инклузији, али ипак то није оно што је у првом плану на локалу, ако говоримо о потребама деце и особа са аутизмом. Питали смо Данијелу, шта овој друштвеној групи највише и најпрече треба?

-Најпре, то стално причам, рана интервенција. На жалост, немамо терапеуте за рану интервенцију и препознавање проблема. Указује се на проблем, али морамо да идемо по упут у веће Клиничке центре, или у Ниш, или у Београд. Треба прво да имамо дефектолога који је при развојном Саветовалишту и који ће упутити родитеље деце најмлађих узраста, пре свега како да приступе детету и на који начин му могу помоћи, а могу доста тога, и под хитно уписивање деце у вршњачке групе, у вртиће, одакле све почиње. Социјализација, учење по моделу и сарадња васпитач – родитељ – Саветовалиште је кључна, додаје Савићева.

“Говори гласно“ је једино удружење у округу које се бави проблемима особа са аутизмом. У току целе године труде се да буду активни и да својим програмима повећају свест о положају и потребама особа са аутизмом, али и да буду доступни свима којима је потребно да се информишу о нечему, или да им се прикључе.

Please follow and like us:
Друштво