Град помогао 170 домаћинстава у спровођењу мера енергетске санације

Соларни панели

У претходном периоду у Врању се много радило на побољшању енергетске ефикасности. У току је и израда Акционог плана за одрживу енергију и климу на територији Града. На снази је и Програм енергетске ефикасности до 2024. године,  а донета је и одлука да се уради нови Програм за период од 2024. до 2026. године.

Иако готово непознаница, енергетска ефикасност је у последње време, а нарочито након енергетске кризе изазване ратом на тлу Европе, постала приоритет свих. Високе цене енергената натерале су нас да променимо начин размишљања, а у томе су нам много  помогли Програми надлежног министарства у које се Град Врање укључио од првог тренутака.

-Оно што је битно напоменути је да су наши Јавни позиви за домаћинства. До сада их је било пет, пети је у току, а у претходна четири Јавна позива смо имали око 170 домаћинстава. Значајне суме су уложене у енергетску санацију домаћинстава – каже Данијела Бандовић, енергетска менаџерка Града.

Захваљујући тим позивима велики број грађана је заменио столарију на својим кућама или становима, уградио соларне колекторе, панеле, топлотну пумпу или спровео неку другу меру. Брзо су Врањанци схватили о каквим се користима за њихове објекте ради, али и за њихове кућне буџете.

-Лети када нам није потребно грејање онда ћемо тај фен којлер да поставимо и имаћемо хлађење, јер то ради као клима, значи добили смо и грејање и хлађење. Веома сам задовољна и хвала Граду Врању што нам је омогућио да уведемо то грејање, каже Тројанка Илић.

-Ми смо задовољни и драго ми је што се ово снима. Почев од градоначелника који ме питао да ли сам задовољан, до обичних пролазника овде који види па стану, питају. Ја сам буквално свима рекао да сам задовољан и да је са грејањем на струју инвестиција брзо исплатива, каже Игор Милановић.

Четири бојлера смо заменили и супер иде, добро је , лепо ради и уштеда је да не може бити боља.  И хвала свима који су то омогућили, каже Вера Стаменковић.  

Све ово грађани нису могли сами да ураде, они су обезбедили 50 посто пара. Другу половину финансирали су једнако држава и локална самоуправа, парама из градског буџета.

Please follow and like us:
Друштво Економија