Град припрема нове субвенције за одређене категорије грађана

Данијела Милосављевић, председница комисије

Житељи Врања слабијег материјалног стања, борци и ратни војни инвалиди добиће у наредном периоду субвенције локалне самоуправе за плаћање рачуна за комуналне  услуге, предложила је специјална комисија коју је летос оформио Град Врање. Према речима председнице комисије Данијеле Милосављевић, субвенције се односе на рачуне за воду и канализацију, као и услугу изношења смећа.

Локална самоуправа је крајем лета донела одлуку да, у оквиру својих надлежности, најугроженијим грађанима, као и борцима и ратним војним инвалидима, омогући умањење рачуна за воду и канализацију и услугу изношења смећа.

Идеја је била да трошкове субвенционисања заједнички сносе Град Врање и јавна предузећа „Водовод“ и „Комрад“.

Формирана је специјална комисија која је имала задатак да утврди ко би све требало да добије субвенције локалне самоуправе и колики је број потенцијалних корисника.

Овај број током времена варира, али је комисија утврдила оквирну цифру.

– Отприлике ћемо имати око 4 хиљаде корисника и међу њима је доста бораца.

Што се тиче корисника новчане социјалне помоћи, неки од њих из руралних средина немају водоводну мрежу, па они неће користити те субвенције.

Прелиминарни прорачун каже да би то коштало око 18 милиона динара на годишњем нивоу – наводи председница комисије Данијела Милосављевић.

Локални прописи дозвољавају увођење мера помоћи угроженима, али ће износ морати да се уврсти у буџет за престојећу годину.

– Према нашој Одлуци о комуналним делатностима на територији града Врања постоји таква могућност, али тек за наредну буџетску годину.

У овом тренутку, та Одлука нам не дозвољава да уведемо те субвенције, тако да нас то очекује у наредној години – указује Данијела Милосављевић.

Мера која је већ ступила на снагу односи се на накнаду за одржавање гробних места палих бораца. Врањски „Комрад“ ове накнаде породицама палих бораца субвенционише у пуном износу.

Иначе, корисници новчане социјалне помоћи већ годинама уназад имају одређени попуст на плаћање рачуна за воду коју субвенционише врањски „Водовод“, додаје наша саговорница.

Предлог комисије би требало да верификује Градско веће и да „Водоводу“ и „Комраду“ достави коначне спискове корисника, након чега ће они моћи да добијају умањене рачуне.

Please follow and like us:
Друштво Економија