Градитељско наслеђе српског југа – трагови културе која нестаје

У Галерији Народног музеја у Врању отворена је изложба ,,Народно градитељско наслеђе на простору општина Бујановац и Прешево“, ауторке Жиже Стојичић Драгићевић из Завода за заштиту споменика културе из Ниша. Паралално са овом поставком, објављена је и  истоимена књига и документарни филм под називом „Наслеђе југа Србије“.

Изложба ,,Народно градитељско наслеђе на простору општина Бујановац и Прешево“ резултат је сарадње регионалног Завода за заштиту споменика културе из Ниша и врањског Народног музеја, истакнуто је на отварању.

У истраживачки процес који је резултирао овом поставком, били су укључене кустоскиње Музеја из Врања, Јелена Атанасовић и Ива Лаковић, рекла је на отварању директорка Народног музеја, Маја Алексић, указујући да сарадња ове две институције траје више деценија.

Тема ове изложбе су, не само куће, већ и економске зграде, јавни објекти, сакрално градитељство, култна места рубних сеоских подручја југа Србије, у затеченом стању.

– И то у тренутку када су најугроженији, због опште небриге о наслеђу.

Како ауторка наводи, циљ истраживања народног градитељског наслеђа био је његово документовање због специфичних политичких и друштвених околности.

Брисање културног наслеђа уз етничке промене које се дешавају више деценија у континуитету, корак је ка брисању српског националног идентитета на овом простору југа Србије – рекла је Маја Алексић.

Изложба је резултат истраживања Завода за заштиту споменика културе које је обављено 2005. и 2006. године, уз сарадњу са запосленима у Народном музеју из Врања, казала је ауторка изложбе, Жижа Стојичић Драгићевић.

– Посебан акценат смо дали проналажењу и евидентирању старих српских гробаља која су у великој мери уништена и зарасла у коров, крстови и надгробни камени поломљени или затрпани под земљом.

Осим тога, евидентирали смо сва култна места, крстове и записе – рекла је ауторка.

Поред изложбе, резултат истраживаља представљају истоимена књига и филм „Наслеђе југа Србије“, додала је Стојичић Драгићевић, захваљујући се Народном музеју у Врању.

Отварању изложбе присуствовали су чланови Друштва конзерватора Србије, који ових дана у Врању одржавају своју редовну годишњу скупштину.

Please follow and like us:
Друштво Култура