Грађани за забрану пушења у затвореном, кафеџије и кафански гости – против

Најављене измене законских одредби по којима ће пушење бити забрањено у свим затвореним јавним просторима, поделило је јавност. Лекари упозоравају на штетност пушења по пушаче, али и непушаче, а запослени у угоститељству су забринути због могућег пада промета. Питали смо наше суграђане какав је њихов став о најављеним мерама.

Министарство здравља је најавило да су у току припреме на изменама законске регулативе, које би требало да потпуно забране пушење у свим затвореним јавним просторима.

Иако је пре десетак година било сличних најава, законске одредбе су пушење делимично протерале из јавног простора.

Угоститељским објектима је остављена могућност да прилагоде простор за пушаче, а све у намери да се удовољи свима, а нарочито овом делу привреде.

Сада је ситуација другачија и, судећи по најавама, законодавац је одлучан да и у угоститељским затвореним објектима потпуно забрани пушење.

Иако је у Србији проценат пушача прилично висок, грађани махом и начелно подржавају најављено пооштрење мера. Међу њима предњаче непушачи, али и пушачи су свесни штетности своје навике по своје и здравље других људи.

Угоститељски сектор, разумљиво, страхује због вероватног пада промета након ступања на снагу законских промена.

Власници угоститељских објеката у Врању, одавно и надалеко чувеном по кафанамa, нису желели да јавно говоре о овој теми, али полугласно изражавају неслагање са забраном и најавом драгонских казни.

Уместо њих, у одбрану пушача стали су редовни посетиоци кафана.

Власници угоститељских објеката су нам у неформалном разговору наговестили да очекују да у њихову корист раде еснафска удружења и да на тај начин, евентуално, у последњи час, избегну потпуну забрану пушења у затвореном простору.

Please follow and like us:
Друштво ИСТАКНУТО