Градоначелник Миленковић: „Морамо да ценимо оно што је свето у традицији српског бића, а то је жеља да живи у слободи“

Дан ослобођења Врања у Другом светском рату, 7. септембар, обележен је полагањем венаца и цвећа на Споменик револуцији. О слободарској традицији нашег народа, говорио је градоначелник др Слободан Миленковић.

-Драги пријатељи, уважени грађани, и ове године стојимо испред Споменика револуцији, како би одали почаст онима, који су положили своје животе за слободу, за независност. Онима, који су напустили свој дом, како би спречили да наш народ буде окован идеалима фашизма и антисемитизма. По ко зна који пут, Србија, односна тадашња Југославија, нашла се на ветрометини интереса великих сила. Иако нема прецизних података, и консензуса међу историчарима, процењује се да је током борби за ослобођење у Другом светском рату погинуло више од милион Југословена. Већину су чинили Срби. Слобода је плаћена крвљу храбрих и одважних, како би сваки педаљ окупиране земље поново дочекао слободу. Врање је слободу дочекало 7. септембра 1944. године, када у варош улази 22. дивизија Народноослободилачке војске Југославије. У борбама за ослобођење, према појединим подацима, учествовало је 12.000 бораца, а 954 њих су погинула. У бугарске логоре интернирано је око 4.000 Врањанаца. Бугарски окупатор починио је невиђена зверства у Врању и околини и њих не смемо да заборавимо, рекао је Миленковић.

-Драги пријатељи, иако једна изрека каже да „прошлост треба пустити да оде“, жртве наших предака болно су подсећање да заувек морамо да чувамо сећање на њих. Јер Врање и врањски крај одувек је био крај страдалника. И због географског положаја, али и менталитета који не жели туђина у свом дворишту. Нека нам и овај споменик крај којег стојимо данас, буде подсећање на болну судбину нашег народа.  Да ценимо и баштинимо оно што је свето у традицији српског бића. А то је жеља да живи у слободи. Како је већ рекао Меша Селимовић: „Човек постаје слободан својом одлуком, отпором и непристајањем“, истакао је у свом говору градоначелник Врања др Слободан Миленковић.  О борбама за ослобођење Врања и подвизима народноослободилачке војске говорио је и председник Скупштине СУБНОР Врања Стојан Младеновић.

Венце  и цвеће  на Споменик револуцији положили су градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, у име Министарства одбране и Војске Србије, потпуковник Горан Николић са делегацијом Четврте бригаде Копнене војске, начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, заменик председника Градске општине Врањска Бања, Марко Николић, у име  Полицијске управе Врање, заменик начелника  Дејан Маринковић са сарадницима, начелник Центра Безбедносно информативне агенције у Врању, Милош Ристић са сарадницима, у име Градског одбора СУБНОР председник Скупштине СУБНОР Србије Мирољуб Стојчић  са сарадницима, пуковник Миодраг Капор са делегацијом 72. специјалне бригаде у име Удружења ветерана Посебних јединица полиције, председница Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Оливера Ђорђевић са сарадницима, у име Удружења Српских ратних ветерана Врање, Драган Пешић са сарадницима, председник Покрета ветерана Врања, Срђан Војиновић са сарадницима и делегација врањских ученика.  У програму су наступили хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и ученица Гимназије Леонора Ристић. 

Please follow and like us:
Друштво