Градоначелник:  Проширења депоније Метерис на 35 година

Градоначелник Врања Слободан Миленковић

Градоначелник Врања Слободан Миленковић најавио је почетак реализације пројекта “Проширење депоније Метерис“, која ће сада имати регионални карактер, с обзиром на то да је потписан споразум са општинама Пчињског управног округа,  Босилеград, Сурдулица, Трговиште, Прешево и Бујановац. Такође,  и општина Владичин Хан ће моћи да се прикључи, када јој истекне јавно-приватно партнерство.

Споразум је потписан 2019. године, али је уследила корона и кризе, тако да је је пројекат био на чекању, објашњава градоначелник. Ипак, наша локална самоуправа је радила све што је неопходно како би се кренуло у реализацију пројекта, планска документа потребна за изузетно сложен и комплексан пројекат.

 -У међувремену смо све регулисали, сада се све интезивирало, све се реализује кредитом КФВ банке,  а укључен је и Град Крушевац. Вредност укупне инвестиције за Републику Србију је 29 милиона евра, а за Врање 12,5 милиона евра. 70 посто је грант,  а остало 30 посто, близу 3 милиона евра је обавеза локалне самоуправе, односно Јавно комуналног предузећа , које у виду зајма враћа у наредном периоду.

Изузетно је комплексан пројекат и зато су потребни консултанти. До почетка реализације биће много сусрета и састанака , јер се ради о капиталном пројекту на 64 хектара. У оквиру депоније биће изграђен и азил за псе, каже Миленковић.

-Пројекат се приводи крају и ускоро ће бити исходована и грађевинска дозвола и  на овај начин се стварају предуслови. Почетак извођена радова се планира на пролеће 2025. године, а да завршетак прве фазе буде почетком 2027. године. Прва фаза обухвата проширење прве касете депоније, која подразумева део где ће бити сепарација отпада и постројење за стварање компоста и даљу прераду отпада – објашњава градоначелник.

Друга фаза подразумева биолошко-механички третман отпада. Планира се да она буде завршена  и то до 2028. године.

-Век депоније се пројектује на 35 година. На овај начин решавамо значајан проблем за Град и цео округ, решавамо и дивље депоније, не само у нашем граду, него у свим општинама округа. То подразумева осавремењавање механизације нашег предузећа- каже Миленковић.

На крају пројекта сва домаћинстава ће добити посуде за смеће и крајњи циљ је да се у домаћинствима врши сепарација отпада , тако да ће свако домаћинство добити три посуде.

Please follow and like us:
Друштво