Градоначелник: У Дану када славимо победу, дајемо обећање сами себи да ћемо из свега овога извући поуке и победити

Испред Споменика револуцији у Врању обележен је Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. У присуству представника Града, политичког и јавног живота, бројних грађана и гостију положени су венци и цвеће и одата пошта страдалима.

Парастос погинулима служило је свештенство Епархије Врањске.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић, истакао је да данашњи датум симболизује слободу, отпор и одбрану огњишта од тада надолазећег нацистичког зла. Само на територији Југославије погинуло је преко милион људи, од чега су више од половине били Срби. Сене невино убијених, вечно ће бити наш аманет да никада не заборавимо несрећне жртве сумануте идеологије, рекао је Миленковић.

– И данас када обележавамо Дан победе над фашизмом у Другом светском рату , наша нација се опет налази у ситуацији кад мора да победи. У овом времену зла, најпре морамо дa победимо сами себе и будемо бољи људи, да одолимо искушењима пред којима се као друштво налазимо. Србија је озбиљна држава и потпуно сам сигуран да ћемо наћи одговоре на сва питања која нам се у овом тренутку туге, због свега што нам се издешавало, сама намећу. У Дану када славимо победу, дајемо обећање сами себи да ћемо из свега овога извући поуке и победити – рекао је градоначелник.

На скупу је говорио и Зоран Видић, председник борачке организације, нама побратимске  Општине Брод из Републике Српске подсетивши на историјске чињенице и велика страдања током Другог светског рата.

-Важно је да негујемо културу сећања на наше претке  и да нашу омладину учимо правим вредностима, вери, поштовању и образовању. Они који се не сећају своје прошлости, осуђени су да је понављају- истакао је Видић.

Венце и цвеће на Споменик револуцији положили су  градоначелник Врања  Слободан Миленковић са сарадницима, заменик команданта Четврте бригаде Копнене војске пуковник Синиша Николић, председник борачке организације Брод, Зоран Видић са сарадницима, начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић, заменик начелника Полицијске управе у Врању Ненад Марковић, начелник Центра Безбедносно информативне агенције Милош Ристић, као и представници СУБНОР-а, Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Удружења Српских ратних ветерана Врање и Покрета ветерана Врања.

Обележавање је завршено наступом Леоноре Ристић, ученице Гимназије.

Please follow and like us:
Друштво