Градска Библиотека поседује издања стара преко 120 година

Преко 120 година стара издања поседује Библиотека и то баш дела једног од најпознатијих Врањанаца, Боре Станковића. Са поносом причају о раритетној збирци која је изузетно вредна и чији репринт планирају у будућности, како би их сачували за генерације које долазе, као и даље афирмисали дела првог српског реалисте.

У потрази за највреднијом књигом или документом, раритетом, посетили смо врањску Библиотеку. И нисмо се разочарали, оно што они имају, злата вреди. Стари пожутели папири, отварају се пред нама, а мирис тих књига је непоновљив.

-Оно чиме се ми дичимо и хвалимо је Збирка првих издања дела Боре Станковића. У реконструисаном Завичајном одељењу смо се потрудили да та збирка буде доступна корисницима, да и наши грађани имају представу о томе како су изгледала прва издања Боре Станковића. Говорим о издању из 1902. године, ово је “Коштана“ комад из врањског живота у четири чина с певањем. То је нешто најстарије што имамо, а дело је Боре Станковића. Мислим да је заиста значајно. У даљем периоду радићемо репринт издање. Неколико првих издања Боре Станковића “Стари Дани“ из 1902. године и роман “Божји људи“ из 1902. Доста је атрактивно и визуелно и баш мирише на неко старо време. Било би добро да се и даље афирмише дело Боре Станковића. Постоје различите идеје, али репринтом би постигли пуно тога – каже директор библиотеке Зоран Најдић.

Издавач највреднијих дела које поседује библиотека која и носи име аутора тих издања је Југословенска библиотека у Београду. Збирку чине и дела “Наш Божић“ и “Нечиста крв“ из 1907. године.

-Неке књиге су добијене на поклон, неке смо сами набавили. То је процес који траје годинама. И даље се трудимо да све оно што се појави на тржишту, а чујемо препоруку за тако нешто, да нађемо. Сада је у фази набавка једне разгледнице која је са потписом Боре Станковића. Очекујемо и то, врло је значајно, буквално са потписом Боре Станковића, а у питању је приватна преписка – објашњава директор. Чување овако старих дела је законски прописано и за њих су потребни посебни услови. Постоји јасна евиденција, коме се даје на увид и интерне процедуре које не дозвољавају да овако нешто нестане. Не износе се из Библиотеке, истиче директор.

Please follow and like us:
Култура Образовање