Градска смотра “Песниче  народа мог“ у петак у Гимназији

Народни универзитет: Књиге за најбоље рецитаторе

Градска смотра рецитатора под називом „Песниче народа мог“ 55. пут се одржава у нашем граду и окупља рецитаторе из свих основних и средњих школа са територије Града.

Надметање најбољих рецитатора под називом “Песниче народа мог“ први пут је  организовано 1969. Више од пола века ЈУ Народни универзитет негује ову традицију, а покровитељ смотре је Град Врање.

-За Јавну установу Народни универзитет ово је врло значајна манифестација, зато што је једна од најстаријих коју ми организујемо и сигурно једна од најстаријих на југу Србије. Традиционално је организујемо на нивоу града, очекујемо велики број пријављених рецитатора. Ми смо имали рок за пријаву до данас, али оставићемо још један дан да нам се пријаве школе, које можда до сада нису послале своје спискове. Вероватно ће бити као и до сада 70 – ак такмичара, каже Гордана Димитријевић, директорка Народног универзитета у Врању.

Градска смотра рецитатора је такмичарског карактера. Ученици се надмећу у три категорије, од 1. до 4. разреда, 5. до 8. и ученици средњих школа. Пропозиције су познате свима, а стручни жири који ове године чине професорка језика и књижевности из Сурдулице, професорка језика и књижевности са Педагошког факултета и глумац, одлучиће о томе ко су најуспешнији рецитатори.

-Због самог назива смотре “Песниче народа мог“ акценат је на домаћим ауторима, дакле увек се бирају песме наших књижевника, савременика или класика, најбитније је да трајање песме у зависности од категорије не буде дуже од 3, односно 4 минута, јер пропозиције су такве да се мери и време рецитовања и оно што је битно да сама песма буде прилагођена полу и узрасту ученика који је рецитује. Наставници то знају и о томе воде рачуна, додаје Димитријевић.

Смотра је у петак у Свечаној сали Гимназије са почетком у 9 сати, а најуспешнији ће добити награде и квалификоваће се за Окружну смотру, која је почетком априла у Сурдулици. Након тога такмичаре, који прођу и овај ниво такмичења, очекује Републичка смотра у Ваљеву.

Please follow and like us:
Друштво Култура