Градски мешовити хор: Хармонија младости и искуства

Након више од две деценије паузе, од септембра прошле године, наш град поново има Градски мешовити хор. Ова певачка дружина окупља певаче разних животних доба, професија и интересовања, али их све спаја велика љубав према музици.

Пред њима су даљи планови и нови наступи у Врању, а припремају се и гостовања ван наше земље.

Дуго жељен и припреман, Градски мешовити хор је коначно пропевао прошлог септембра. Иницијатива Културно-образовног центра је примљена са великом радошћу, а интересовање не јењава, јер на пробе долази све већи број музикалних Врањанаца.

Хор се тренутно припрема за наступ на манифестацији „Мај месец музике“, на којој ће наступити уз Хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и хор најмлађих полазника школе.

– Репертоар ће бити занимљив јер припремамо музички времеплов, којим ћемо се вратити у шездесете и седамдесете године. Мислим да ће свима пријати нешто што би радо чули али су можда заборавили – каже диригенткиња Александра Савић.

Посебност мешовитог хора је сарадња и интеракција између младих и старијих певача, слажу се сви наши саговорници. Спој младости и искуства је добитна комбинација, а ентузијазма не мањка ни једнима ни другима.

– Дивно је јер ми млађи добијамо савете од старијих који су некада певали у хору или свирали неки инструмент. И ми смо њима неки ослонац, ту смо да помогнемо онима који су први пут овде.

Заиста је предивно то што су овде све генерације певача – каже шеснаестогодишња Ива Арсић.

Традиција успешног деловања претходног деловања Градског хора се наставља кроз учешће чланова хора из тог времена.

– Њихова деца долазе овде и они сами, без обзира што су у својим педесетим или шездесетим годинама, деле са нама ову енергију и то је оно што је најлепше код овог хора. Различитости у генерацијама у интересовањима, у нашим професијама се спајају када дођемо овде у једну феноменалну енергију и колико год нам је можда тешко током дана, овде се испунимо позитивном енергијом – каже Дина Томић.

У плану је и наступ на фестивалу у Грчкој, уз хорове и фолклористе из читаве Европе. За овај концерт, Градски мешовити хор припрема традиционалан репертоар са песмама из Врања, са југа Србије и са Косова.

– Занимљиво је што различити људи, изграђеног карактера, могу да дају једну исту емоцију, што је суштина заједништва и хорског певања и овог дружења које свима прија – резимира Александра Савић.

Please follow and like us:
Култура