Градско руководство преполовило јавни дуг у буџету са 80 на 38 посто

Више него преполовљено учешће јавног дуга у буџету Града у последњих седам година, резултат је домаћинског располагања новцем. При том ниједна  област у протеклом периоду није била запостављена, чак се први пут издвајало за одређене намене. О свему томе говорио је градоначелник Врања Слободан Миленковић, гостујући у нашем програму.

-Руководство Града Врања је за претходних седам година преполовило учешће јавног дуга у текућим приходима буџета са 80 на 38 посто, односно раздужило буџет града за скоро 660 милиона динара. На крају 2022. године на рачуну буџета Града евидентиран  је 161 милион 319.000 динара, што је довољна резерва за амортизовање повремених поремећаја у приходима, као што је привремена обустава неких трансфера и томе слично. Шта ово значи?

2016. године, сав приход који смо имали у буџету, већ је 80 посто био задужен, што морате да враћате. Сада је то 38 посто, што нам даје зону конфора да можемо да планирамо. Због тога смо ми и пребродили корону, јер смо ушли у 2020. годину, када је она кренула , са суфицитом из претходне 2019. године са скоро 50 милиона динара. Са овим оптерећењем приходне стране ми можемо да планирамо и да се мало релаксираније понашамо, што не значи да треба да срљамо, апсолутно не,  али нам то омогућава да функционише систем. Да ли можемо сада да планирамо неке капиталне инвестиције, да инвестирамо из буџета Града што бих најрадије прво урадио, реконструкција основне школе ‘’Доситеј Обрадовић’’, не можемо, зато што је вредност скоро 6 милиона евра,  рекао је гостујући у нашем програму градоначелник Слободан Миленковић.

Please follow and like us:
Друштво ИСТАКНУТО