Грешка као дијалог са технологијом

У великој сали Галерије Народног музеја, отворена је изложба слика Милана Алексића “Препознавање дигитална грешка“. Представе на сликама полазе од реалистичних форми које бивају „начете“ дигиталном грешком.

Изложба је изабрана на излагачком конкурсу Галерије Народног Музеја у Врању и финансијски подржана од стране Министарства културе.

– Ово је трећа изложба по реду у том циклусу до краја године. Пред нама је нови гост, Милан Алексић и његова изложба „Препознавање – дигитална грешка“.

Ту је 17 дела, настала 2022. године у техници уље на платну – рекла је отварајући изложбу Мирјана Јовановић, кустос Галерије Народног музеја у Врању.

Истражујући грешку налазимо се у међупростору технолошке апстракције, односно камуфлаже, стоји у рецензији ове изложбе.

–  Дигитална грешка нам омогућава да ступимо у дијалог са технологијом, где као публика прихватамо наизглед савршена решења али увиђамо и технолошки неуспех који препознајемо као прекид наших фантазија о моћи, доминацији и вештини – истиче аутор.

Такође, сама грешка има призвук тј. облик „органског“ порекла или извор из природе као што су сјај, енергија, текстура, чија се динамика понављања види како у природи тако и у техничком, монотипском понављању.

Док је један свет, односно слика, у распадању, други је у настајању, указује аутор.

На већини слика, други доминантни елемент је приказ неке скулптуре.

– Циклус слика је заснована на једном класичном сликарском начелу, али исто тако тежи да избегне тај један естетски оквир.

Скулптура је ту више ради неке статичности, да посматрачу прикаже да се дешава нешто изван простора слике. То је један елемент који дозвољава дигиталној грешци да добије визуелни примат – објашњава Алексић.

Поставка ће бити доступна за публику све до почетка октобра.

Please follow and like us:
Култура