Грујичић: Разматрамо могућност вакцинисања трудница

Министарка здравља Даница Грујичић рекла је да су тренутно, услед епидемије великог кашља, највећи проблем бебе које тек у другом месецу могу да приме вакцину, због чега се разматра могућност вакцинисања трудница, да би заштитиле ту децу у прва два месеца. Да ли ће до тога доћи остаје да се изјасни Републичка стручна комисија за педијатрију и за имунологију, нагласила је министарка.

Према подацима Института за Јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ закључно са 3. мартом 2024. године, на територији Републике Србије пријављено је укупно 849 потврђених случајева пертусиса, код којих је дијагноза постављена од почетка године. Пријављена су два смртна исхода узрокована пертусисом код невакцинисане деце, узраста два и по, односно три месеца.

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је да су тренутно услед епидемије великог кашља, највећи проблем бебе, због чега се разматра могућност вакцинисања трудница.

– Проблем су највише бебе које су до два месеца старости, које тек у другом месецу примају вакцину против великог кашља, а можемо рећи да заиста постоји епидемија великог кашља. Републичка стручна комисија за инфективне болести је разматрала могућност да се ацелуларном, односно мртвом вакцином, вакцинишу труднице да би заштитиле ту децу у прва два месеца. Да ли ће до тога доћи остаје да се изјасни Републичка стручна комисија за педијатрију и за имунологију, нагласила је министарка.

Грујичић је подсетила да је обавеза да сва деца буду вакцинисана према календару вакцинација.

– Врло је непопуларно забранити неком детету да уђе у колектив, или да уђе у школу, или у вртић, јер је невакцинисано. Много је важније разговарати с родитељима и још важније да се врати поверење у медицину засновану на доказима, рекла је Грујичић.

Како је навела, у малим срединама практично сва деца су вакцинисана и од ММР- а и од великог кашља. Министарка је апеловала на родитеље да уредно вакцинишу своју децу.

– Замолићу све родитеље да буду одговорни према своје деци. То што сте прочитали две, три пасуса или чланка на интернету, не значи да знате медицину, поручила је Грујичић.

Министарка је додала да ће е-картони, када буду готови, омогућити свима увид у податке о примљеним вакцинама. Тако да ће и педијатар и лекар опште праксе, односно људи који воде рачуна о здрављу деце имати комплетну вакцинацију. Више неће бити потребно приликом путовања ићи стално у Дом здравља, како би добили потврду о вакцинама. Све ће бити дигитализовано и свако ће у е-картону имати тачне податке о вакцинама које су примљене.

Please follow and like us:
Друштво Здравље