Грујичић: Ускоро бесплатни стоматолошки прегледи

Даница Грујичић министарка здравља

Грађане Србије ускоро очекују бесплатни стоматолошки прегледи, најавила је министарка здравља Даница Грујичић. Као приоритет у наредном периоду планира се повратак стоматолога у Домове здравља. Увођење бесплатне стоматолошке услуге за све грађане Србије подразумеваће превентивне прегледе, поправку зуба и протетику са новом технологијом, али не и импланте.

Говорећи о повратку стоматолога у Домове здравља у Србији, министарка је рекла да се прво мора променити Закон о здравственој заштити, Закон о осигурању и правилник о ближим условима за извођење здравствене делатности, како би се стоматолози што пре вратили у Домове здравља.

У почетку ћемо видети да ове незапослене стоматологе запосломо по Домовима здравља, да прођу неколико месеци, да се људи навикну, да могу да имају бесплатну стоматолошку услугу.Наравно она неће подразумевати импланте, али ће подразумевати превентивне прегледе, поправку зуба и протетику са новом технологијом о чему ће одлучити Републичка стручна комисија за стоматологију формирана пре месец дана, каже министарка.

Министарка је нагласила да се велика захвалност дугује колегама са стоматолошких факултета и члановима Стоматолошке коморе, а пре свега Удружењу приватних стоматолога који су подржали ту идеју.

Комплетну приватну праксу морамо увући у систем и морамо имати тачне податке шта и они раде, јер док њих немате не можете имати детаљне и тачне податке ни о болестима ни интервенцијама што је потребно да има једна држава, али прво морамо средити ситуацију у државним установама. Значи стоматолог у Дом здравља рекла је министарка Грујичић.

Приоритети на којима ће Министарство радити у наредном периоду јесу развијање примарне заштите, као и увођење амбуланти по селима са циљем да лекар иде ка пацијенту, а не да пацијент долази лекару рекла је Грујичићева.

                                                   

Please follow and like us:
Здравље