Харају вируси. На Дечјем одељењу хоспитализована 34 малишана

Респираторне тегобе, вируси, поготово у зимском периоду погађају све старосне групе, али највише децу школског и предшколског узраста. На Дечјем одељењу врањске болнице тренутносу хоспитализована 34 малишана. Било је пар сумњивих случаја великог кашља, али ни код једног детета није изолована бактерија бортедела пертусис, рекла је за РТВ Врање докторка Дечијег одељења, Антонела Кусаковић.

Хладно време и вируси карактеристични за зимски период ни мало не погодују ни једној старосној групи. У овом периоду најугроженији су хронични болесници, али пре свега деца предшколског и школског узраста. Појава великог кашља на територији Србије, вируса који погађа највише децу до 4 године и од 14 до 20, навели су нас да посетимо Дечје одељење врањске болнице и сазнамо каква је ситуација.

-На одељењу тренутно су хоспитализован 34 малишана. Углавном су то деца са респираторним тегобама. Бронхитиси, бронхиолитиси, упале плућа, ларингитис и спорадично деца са стомачним тегобама, повраћањем и дијарејом. Што се тиче појаве великог кашља, ми смо на одељењу имали неколико сумњивих случаја, али ни код једног детета није изолована бактерија бортедела пертусис, каже докторка Анотенела Кусаковић.

У последњих недељу дана на одељењу се највише јављају родитељи са децом предшколског узраста, јер како каже Кусаковић, школски распуст је допринео томе да се број оболеле деце, школског узраста смањи, с обзиром да знамо да се вируси најбрже шире у колективима, капљичним путем и из тог разлога саветујемо родитељима да избегавају контакте, проветравају просторије и одржавају хигијену деци.

-Имамо одојчад од два месеца до 12 месеци, и углавном деца до 2 године живота, са бронхитисима и упалама плућа, каже докторка Кусаковић

Уколико дође до појаве првих симптома температуре, Кусаковић саветује да се одмах не долази у болницу. Да родитељи дају детету антипиретик, што више течности, истуширају их млаком водом. Уколико температура траје дуже од два три дана, да се јаве изабраном педијатру који ће на основу клиничких и лабораторијских претрага одлучити шта даље, завршава Кусаковић.

Please follow and like us:
Здравље