Хитна помоћ: Повећан прилив пацијената током викенда

Током викенда, екипа Службе хитне помоћи је имала пуне руке посла. Обављено је 198 пријема у амбуланти и 56 прегледа на терену, каже др Ненад Благојевић. Превоз пацијената у пратњи медицинске екипе ка терцијалним установама у Нишу и Београду је нешто што је обележило викенд за нама.

Пацијенти са хроничним тегобама су осетљиви на наглу промену времена и високу влажност ваздуха. До скоро пролећне температуре, а већ сада хладно и магловито време негативно утичу на здравље људи са високим крвним притиском и астмом.

-Многи пацијенти су долазили због јаких главобоља. То су пацијенти са мигренозним главобољама. Попију разне лекове против болова, али им ништа не помаже.  Драстично је повећан пријем хипертоничара који не реагују на прописану терапију. Астматичарима не погодује влажан ваздух и ниске температуре, па је било и таквих пацијената током викенда. И оно што је важно истаћи, да се многи људи жале на стомачни вирус и респираторне инфекције, каже наш саговорник.

Респираторне инфекције прате симптоми попут повишене телесне температуре, малаксалост и кашаљ.

Примена редовне терапије и придржавање хигијенско-дијететског режима је основна препорука за теже болеснике. Избегавање шетње у јутарњим часовима, јер је присутна магла и у вечерњим сатима због смога. Старијим пацијентима се препоручује шетња у преподневним и поподневним часовима и слојевито облачење, истиче др Благојевић.

Please follow and like us:
Здравље