Хумани људи чине хумани град

Добри људи, чине и добар град. Да је тако, стигло је и признање Граду Врање, као једном од три најхуманија града у Србији, по броју прикупљених јединица крви. То је утврдио Институт за трансфузију крви Србије, а на свечаности у Београду, председник Скупштине Дејан Тричковић  је у име Града примио признање.

-Добровољно давалаштво има дугу традицију у Врању и у самом врху смо сваке године. То је све захваљујући добрим и племенитим људима који су најзаслужнији за ово признање. Ми смо према Извештају Института у 2022. години прикупили 3.881 јединицу крви, што нас сврстава међу прва три града у земљи према броју становника. То признање се додељује сваке године. Издвајају се и општине које су хумане и оне су награђене.Честитам нашим суграђанима, племенитим и хуманим људима на овим резултатима – каже Тричковић.

Локална самоуправа је ту да подржи даваоце, младе људе, волонтере, да наставе тако и да се прошири мрежа добровољних давалаца у Врању, да се омасови, каже Тричковић. Сви  знамо шта то значи и колико је неопходно да лекари имају довољну количину крви да лече и санирају хитне ситуације.

-Ми смо недавно, када је био Национални дан добровољног давања крви,  у Скупштинској сали доделили плакете нашим добровољним даваоцима. Имамо и суграђане који су и преко 100 пута дали крви. Међу њима су млади људи, који ће наставити да дају крв. Мислим за Врање не треба да се брине, мада је од недавно централизована организација давања. Ми смо припали Институту у Нишу – додаје Тричковић.

Признање је Врању додељењу поводом Светског дана добровољних давалаца крви, а Тричковић истиче да је била велика част и понос представљати локалну самоуправу која има такве резултате. 

Please follow and like us:
Друштво Здравље