ИМИ Сајбер дан за посао будућности

20.03.2024. је у свечаној сали Природно-математичког факултета у Kрагујевцу, одржан „Инфо дан о Сајбер безбедности“. Овај догађај, организован од стране Института за математику и информатику Природно-математичког факултета у Kрагујевцу је пратило око 170 студената, од чега је интересовање за сајбер безбедност професију показало 60 студенткиња. Главни циљ скупа био је представљање „Kратког студијског програма за посао будућности“ – новог Kратког студијског програма – Сајбер безбедност Универзитета у Kрагујевцу, као и повезаног програма стипендирања девојака.

На ИМИ Сајбер дану су представници послодаваца и стручњаци из области сајбер безбедности из компанија DAI, Data Cloud Technology, Telegroup, A1, Ernst Young Serbia i Un1quely говорили о актуелним пројектима и дешавањима у јавном сектору, посебно о плановима за округ Шумадије, будућим трендовима сајбер безбедности у бизнису, каријерним путевима у сајбер безбедности за жене, потребом за балансираном радном снагом, очекивањима послодаваца од кандидата за јуниорске позиције у сајбер безбедности и сопственим каријерним путевима и искуствима.

Kратки студијски програм – Сајбер безбедност траје четири месеца и омогућава стицање сертификата о завршеном кратком програму студија и 30 ESPB. Упис траје до 29.03.2024. године. Настава ће се реализовати током 4 месеца у трајању од 15 наставних недеља, а часови ће се одржавати у вечерњим терминима у online формату. Програм такође укључује стручну праксу у трајању од 90 часова у компанијама са којима Универзитет има потписан уговор. Након завршеног програма, полазнице ће бити оспособљене за улоге које захтевају разумевање и експертизу у области сајбер безбедности, укључујући анализу ризика, одабир и имплементацију технолошких решења и координацију информационе безбедности.

Напомињемо да је овај програм креиран уважавањем захтева послодаваца, вођењем рачуна о родно-инклузивном приступу, поштујући оквире потребних вештина у сајбер безбедности издате од Агенције за сајбер безбедност Европске Уније (ENISA), уз саветодавну помоћ иницијативе „Сајбер путеви за жене“ која је део USAID-овог програма за дигитализацију и отпорност критичне инфраструктуре.

Kреирање програма прати и Програм стипендирања за девојке, који има за циљ да подстакне девојке да започну свој каријерни пут у области сајбер безбедности. Налази недавно представљеног истраживања које је спровео DAI Global, LLCу склопу иницијативе Сајбер путеви за жене, пројекта дигитализације и отпорности критичне инфраструктуре према захтеву USAID а указују на то да је евидентан недостатак жена на тржишту понуде и потражње професионалне радне снаге у области сајбер безбедности. Програм стипендирања девојака треба да оспособи полазнице за занимања из области сајбер безбедности која су потребна послодавцима у приватном и државном сектору и самим тим повећа број жена које су конкурентне на тржишту радне снаге у овој професији. С тим у вези Универзитет у Kрагјевцу омогућио је једну пуну и две полу стипендије девојкама које су се пријавиле за похађање новог кратког програма – Сајбер безбедност.

Програм стипендирања настао је уз помоћ активности Сајбер путеви за жене, која је део USAIDовог програма за дигитализацију и отпорност критичне инфраструктуре, а биће реализован захваљујући Универзитету у Kрагујевцу, и компанијама Data Claud Tehnology i Telegroup.

Више информација о студијском и програму стипендирања можете пронаћи на сајту:https://www.kg.ac.rs/cybersec

Please follow and like us:
Друштво Образовање