Министарка  туризма, трговине и телекомуникација  Татјана Матић и градоначелник Врања Слободан Миленковић, у присуству великог броја посетилаца , свечано су отворили реконструисани Градски парк.

У парк су први ушли најмлађи, након којих су и представници Града и министарства кренули у обилазак. Том приликом министарка је разговарала са Врањанцима , упознала се са децом и фотографисала се са њима. Након тога  присутнима  су се обратили ,најпре градоначелник а потом и министарка Матић  на свечаности која је уприличена поводом званичног отварања реконструисаног градског парка.

-Ми смо данас сведоци нове епохе и нове ере градског парка коме се сви радујемо. Паркови су огледало једнога града. Хајде да сви заједно поведемо рачуна о природи која нас окружује , хајде да заједно чувамо наш парк како би био добар нашим нараштајима. Није било лако пројектно ускладити вишефазно реновирање парка, ускладити традиционално и модерно , да сачувамо душу парка из давних времена и да простор оплеменимо новим садржајима, да отргнемо од заборава сећања стара више од једног века,  рекао је градоначелник Слободан Миленковић  на  церемонији поводом отварања парка.

-Драги Врањанци , чувајте овај парк и нека  и наредних 130 година остане овакав какав јесте и чувајте  историју и традицију коју имате. Срећна сам што сам чула да је велики број Врањанаца вакцинисан и што ћемо ускоро моћи да се вратимо уобичајеном животу. Ваш крај има огроман потенцијал када говоримо о туризму.  Дајте да урадимо још много тога чиме ће се ваши потомци поносити. Овај парк може да буде јако добра туристичка дестинација .Заједно са градоначелником разменили смо идеје о новим пројектима у будућем периоду. Ресорно министартсво наставиће да подржава Врање и верујемо да ће много туриста проводити време у овом парку, рекла је  министарка трговине, телекомуникација и туризма, Татјана Матић.

Свечаност је завршена  пустањем балона који симболишу  љубав , доброту и мир.

Своје утиске по завршетку церемоније пренели су нам министарка Татјана Матић и градоначелник Слободан Миленковић.

- Најјачи утисак на мене оставили су људи из овог града. То су топли , срдачни , непосредни људи који умеју на прави начин да покажу емоцију и да искажу поштовање. Морам ипак да нагласим да ми је много драго што сам данас овде  у парку видела толико деце. То је богатство Врања и важно је да имамо што више младих јер то нам гарантује и економски и локални развој . Та деца су ми данас улила наду, рекла је у екслузивној изјави за нашу кућу министарка Матић.

-Кутак који се мени највише допада у парку је Музички павиљон. Планирамо активности током читаве наредне недеље за наше посетиоце. У преподневним терминима наступиће малишани из ПУ''Наше дете'' а  поподневни  термини предвиђени су за фолклор , музичаре и слично, најављује градоначелник.

Грађани Врања су   уживали у новим садржајима градског парка, а малишани Предшколске установе ''Наше дете'', као и ученици Музичке школе ''Стеван Мокрањац ''из Врања допринели су лепој и распеваној атмосфери. Атракција су били професионални аниматори на штулама који су забављали најмлађе посетиоце.

Свечаном отварању парку претходио је радни састанак министарке Татјане Матић и градоначелника  са сарадницима на коме су договорени даљи кораци и нови пројекти који ће бити реализовани у периоду пред нама.

 

 

Последњи пут измењено субота, 15 мај 2021 16:55

Градоначелник Врања Слободан Миленковић и министарка трговине, телекомуникација и туризма, Татјана Матић,  свечано су отворили реконструисани градски парк.

У парк су први ушли најмлађи, након којих су и представници Града и министарства кренули у обилазак.

''Ми смо данас сведоци нове епохе и нове ере градског парка коме се сви радујемо. Паркови су огледало једнога града. Хајде да сви заједно поведемо рачуна о природи која нас окружује , хајде да заједно чувамо наш парк како би био добар нашим нараштајима,'' рекао је градоначелник Слободан Миленковић  на  церемонији поводом отварања парка.

''Драги Врањанци , чувајте овај парк и нека наредних 130 година остане овакав какав јесте и чувајте  историју и традицију коју имате. Срећна сам што сам чула да је велики број Врањанаца вакцинисан и што ћемо ускоро моћи да се вратимо уобичајеном животу. Ваш крај има огроман потенцијал када говоримо о туризму.  Дајте да урадимо још много тога чиме ће се ваши потомци поносити. Овај парк може да буде јако добра туристичка дестинација .Заједно са градоначелником разменили смо идеје о новим пројектима у будућем периоду. Ресорно министартсво наставиће да подржава Врање и верујемо да ће много туриста проводити време у овом парку,'' рекла је  министарка трговине, телекомуникација и туризма, Татјана Матић.

Грађани Врања су   уживали у новим садржајима градског парка, а малишани Предшколске установе ''Наше дете'', као и ученици Музичке школе ''Стеван Мокрањац ''из Врања допринели су лепој и распеваној атмосфери.

Последњи пут измењено субота, 15 мај 2021 15:23

Током протекла 24 сата, у Србији је од ковида 19 преминуло 18 особа. Регистровано је 705 нових случајева заразе, међу 11.613 тестираних узорака.

Због све мањих бројева новозаражених коронавирусом, Кризни штаб је ублажио мере. 

Иако смо изашли из ванредне епидемијске ситуације, надлежни напомињу да је она и даље несигурна. 

Србија се полако приближава броју од два милиона грађана који су примили обе дозе вакцине против короне.

Вакцинација се наставља на стотинама пунктова, без заказивања са вакцином по избору.

Последњи пут измењено субота, 15 мај 2021 15:09

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуациjе у Врању , од 263 узорка из Пчињског округа, 26 jе позитивних на ковид 19.

Од тог броjа 15 jе из Врања, 3 су из Сурдулице и по 4 из  Владичиног Хана и Прешева.

У осталим општинама Пчињског округа ниjе било нових случаjева заражавања.

Покрајински секретар за здравство, Зоран Гојковић, рекао је, након седнице Кризног штаба, да су предложене ублажене мере за фризере и организаторе стручних скупова. Ако се настави повољан тренд броја новозаражених и броја вакцинисаних и ако будемо дошли до 50 одсто пунолетних вакцинисаних од 21. јуна могуће је организовање и колективних догађаја.

"Све фризерске радње могу да раде под условима који су мање ригорозни него до сада, са ограничењем на четири, уместо на досадашњих девет квадрата по особи. Стручни скупови се могу одржавати са максимално до 100 учесника, уз поштовање свих мера, маски и дистанце", наводи покрајински секретар за здравство.

На питање, да ли ће од 21. јуна бити дозвољене прославе матуре Гојковић каже да се и то подразумева, али да зависи и од тога колико пунолетних матураната буде вакцинисано.

"Углавном су се вакцинисали најстарији суграђани, а сада је битно да се и млади одазову вакцинацији, како бисмо се што пре вратили нормалном животу од пре короне што нам је свима и циљ", поручио је Гојковић.

Додао је да је шест недеља довољно да 50 одсто вакцинисаних стекне имунитет и тиме се омогуће сви већи скупови, те објашњава да ће се о броју присутних на скуповима тек разговарати.

"Одлука о томе да ли ће скупови бити на отвореном или у затвореном и колико ће људи моћи да буде присутно биће позната у наредном периоду, а где год буду организовани такви скупови мораће да се обезбеди поштовање свих епидемиолошких мера како би сви били безбедни", истиче Гојковић.

На питање да ли ће и у Србији бити одлучено давакцинисани не морају да носе маске у затвореном простору, као што је случај у САД, Гојковић каже да све зависи од циркулације вируса.

"Уколико се настави овакав темпо вакцинације, наша тежња је да што пре скинемо маске и надам се да ћемо са повећаним бројем вакцинисаних доћи до тога. Епидемија има свој природни ток, али имамо све мањи и мањи број новозаражених и све већи број људи са имунитетом", закључује Гојковић.

Последњи пут измењено петак, 14 мај 2021 18:08

Током протекла 24 сата, у Србији је од ковида 19 преминуло 17 особа.

Регистровано је 787 нових случајева заразе, међу 12.514 тестиранa узорка.

На респираторима 101 оболелa особа.

Изложба концептуалног накита под називом „Једно лице и цртице“ академске вајарке Тамаре Зечевић из Београда, отворена је у Галерији Народног музеја у Врању, у оквиру манифестације „Музеји за 10“. Израду накита и саму форму свог стваралаштва,Тамара Зечевић представиће кроз радионице, нашим суграђанима, као и основцима.

„Једно лице и цртице“ самостална је изложба Тамаре Зечевић, дипломиране вајарке, која се израдом накита бави већ 10-так година. Израда концептуалног накита као форма уметничког стварања  настала је 60-тих година 20. века, али код нас није довољно позната. Ова изложба обједињује уметнички концепт у виду писане речи и сам накит, који је израђен  златарским и другим техникама , од сребра, месинга, бакра и алтернативних материјала.

Ауторка Тамара Зечевић истиче да је сaма изложба нека врста аутобиографије која говори о њеном одрастању од детињства до данашњих дана. Форма је неуобичајена, јер је и концептуална уметност недовољно позната. Овај накит заправо има неки виши циљ, да говори о неким општим догађајима, о неким битним темама, да се избори за промену свести. Текстови који прате радове су ауторски и представљају основу за израду накита.

У оваквој форми стварања накит нема естетску функцију, чак не мора да буде носив, већ  има неки виши циљ. Изложба је отворена у оквиру манифестације „Музеји за 10“ која се у Врању организује по седми пут.

Директор Народног музеја, Саша Стаменковић истакао је да овако необичну изложбу публика у Врању одавно није имала прилику да погледа.

Кустос Галерије Народног музеја Мирјана Јовановић истакла је да Тамара Зечевић учествовала са својим радовима на Бијеналима  врањских уметника од 2015. године , те је позната врањској публици као и овдашњим уметницима.

У Галерији је данас била организована радионица са десетак основаца који су научили како да своју идеју преточе у израду накита.

Тамара Зечевић казала је да дуги низ година  организује радионице и са децом и са одраслима. Сматра да су деца непресушни извор нових идеја и у тој интеракцији уче једни од других.

Планирано је да сутра на платоу испред Народног музеја Тамара Зечевић покаже  публици традиционалну технику обраде метала у изради једног комада накита, који ће поклонити Народном музеју у Врању.

 

 

Последњи пут измењено петак, 14 мај 2021 15:12

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању од 271 узорка из Пчињског округа, 17 је позитивних на ковид 19. Од тог броја 12 је из Врања, 3 су из Бујановца и по 1 из Владичиног Хана и Босилеграда. И ситуација у ковид амбуланти АТД је стабилнија, те је током јучерашњег дана обављено  50 првих прегледа. У једној ковид болници у Врању хоспитализована су 42 пацијента. Проценат новозаражених у односу на број теститаних износи 6,27 посто.

„Последњих неколико дана епидемиолошка ситуација је стабилна. Смањује се број особа које се јавњају у ковид амбуланте, као и број хоспитализованих особа. Није повећан број пријема у болницe, као што је до пре два месеца био, и клиничке слике су блаже нeго раније. Све нас то охрабрује и даје нам наду да полако, али сигурно добијамо борбу са коронавирусном инфекцијом. Наду даје и број вакцинисаних, који је на задовољавајућем нивоу. Сви они који се још увек нису вакцинисали треба што пре то да учине, вакцинација има значај да нас заштити од заражавања, од тешке клиничке слике, па и смртних исхода. Сво радно активно становништво мора и треба да прими вакцину како би направили препреку ширењу вируса. На добром смо путу, али сви треба да имамо жеље, воље и снаге да победимо вирус,'' каже пидемиолог др Слађан Станковић.

Масовна имунизација становништва у сеоским срединама наставља се и данас у Власу и Корбевцу. Више од 70 пријављених мештана Власа и Корбевца у здравственим станицама ових села примило је прву дозу вакцине кинеског произвођача Синофарм.

 

Последњи пут измењено петак, 14 мај 2021 15:38

Академија техничко васпитачких струковних студија  у Врању спремна је за пријем нових студената. Које смерове нуди ова високообразовна установа и зашто да се свршени средошколци определе за неки од смерова које нуди ова Академија сазнајемо у наредним минутима.

Почињу припреме за одабир жељеног факултета и пред будућим студентима је велика прекретница. Заинтересовани ће моћи да се определе за неки од смерова које нуди Академија техничко васпитачких струковних студија Одсек у Врању. 

''Што се тиче основних струковних студија  могући су уписи на студијским програмима прехрамбене технологије, заштите животне средине , машинског инжењерства, друмског саобраћаја, инжењерства намештаја и ентеријера , производне економије и предузетничког менаџмента .Укупна квота је 190 студената, од тога 110 буџетских , остало су самофинансирајући. Поред тих седам основних струковних студија имамо и два специјалситичка струковна програма, то су једногодишње студије , друмски саобраћај и транспорт  и инжењерски менаџмент. Када је мастер струковни програм у питању , имамо међународну економију и предузетништво и други је технолошко инжењерство,'' објашњава др Гордана Богдановић, шеф катедре за заштиту животне средине и технологију.

Како би будући студенти могли да се ближе упознају са Академијом и оним шта нуди Oдсек у Врању, од понедељка до петка у овој високообразовној установи  биће организована недеља отворених врата  .

''Недељу отворених врата организовали смо на овај начин, јер не желимо да стварамо гужву и морамо да поштујемо епидемиолошке мере. Одељења ће бити отворена сваког дана од 10 до 13 сати, тако да ће будући студенти моћи да виде много тога. Биће приказани вебинари као и пропратни филм . Наставници који су задужени за промоцију су обилазили и средње школе, тако да нам је кампања врло успешна,задовољни смо,'' каже др Јелена Марковић помоћница руководиоца за наставу и акредитацију.

Новина је што се у овој високообразовној установи од ове године уводи дуално образовање тако да ће се оно  применити кроз два студијска програма : прехрамбена технологија и програм инжењерства намештаја и ентеријера. Ова Академија је једна од пет у Србији које су ушле у процес дуалног образовања, што је врло значајно за будуће студенте који се определе за ову високошколску установу.

 

Последњи пут измењено петак, 14 мај 2021 15:35

Изградња котларнице на биомасу у кругу Здравственог центра почеће јуна месеца, рекао је градоначелник Слободан Миленковић.

Она ће бити, пре свега, за потребе Здравственог центра, али и насеља Чешаљ.

''Тиме ми почињемо полако да радимо један стратешки пројекат, а то је замена енергената у нашем граду са мазута на обновљиве изворе енергије, а то је биомаса, са резервним снабдевањем, а то је гас, за који се најављује да ће доћи за годину дана, а који ће бити коришћен само у оним тренуцима када су екстремно ниске температуре,'' додаје градоначелник.

Последњи пут измењено петак, 14 мај 2021 15:28
Страна 1 од 1920

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Из дана у дан све стабилнија епидемиолошка ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/e2ir7NTyDW via… https://t.co/4q4D9sk5Fd
Градоначелник: Паркови су огледало градова, нашим можемо да се поносимо - Радио Телевизија Врање… https://t.co/KSYTpUTLhh
Све мање оболелих и све више вакцинисаних - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZL0gDXFBBh via @tripplesworld https://t.co/4PSpK23cVR
Follow RTV Vranje on Twitter