Зоран К. из Врања осуђен је на 12 година затвора јер је после свађе емотивној партнерки Нади С. сипао сону киселину у очи, саопштио је Основни суд у Панчеву .

- Оптужним предлогом које је Основно јавно тужилаштво у Панчеву поднело Основном суду у Панчеву против З. К. због постојања оправдане сумње да је извршио кривично дело противправно лишење слободе, кривично дело излагање опасности и кривично дело тешка телесна повреда када је дана 24.03.2022. године оштећену Н. С. након вербалне расправе држао затворену на свиреп начин а потом јој сипао сону киселину у очи, Основни суд у Панчеву донео је првостепену пресуду којом је З. К. осудио на казну затвора у трајању од 12 година, док је притвор, претходно одређен, продужио до упућивања у Установу за издржавање кривичне санкције, те како је Основно јавно тужилаштво у Панчеву у оптужном предлогу тражило да се оптуженом З. К. изрекне казна затвора у трајању од 15 година и 6 месеци и како Суд није изрекао предложену кривичну санкцију, Основно јавно тужилаштво у Панчеву ће поднети жалбу на пресуду Основног суда у Панчеву због одлуке о кривичној санкцији Апелационом суду у Београду - наводи се у саопштењу Основног јавног тужилаштва у Панчеву .

 

Последњи пут измењено уторак, 28 јун 2022 16:01

Услед екстремно високих температура повећава се опасност од избијања пожара. С тога је из Одељења за послове органа Града, послови ванредних ситуација упућен апел свим грађанима, а посебно пољопривредним произвођачима да не пале стрништа, а да  лако запаљиве течности правилно ускладиште.

Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака забрањено је Законом о заштити од пожара (члан 50). Такође, забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од рубе шуме, изузев на одређеним, видно обележеним местима. Лице које је изазвало пожар дужно да је ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу с посебним прописом. Уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди,у периоду од три године.

Посебно упозорење упућено је шефовима Месних канцеларија да се строго придржавају прописаних мера заштите од пожара, и да се са повереницима и заменицима повереника максимално ангажују на отклањању свих недостатака које могу довести до евентуалног пожара.

На југу Србије почела је жетва. Комбајни су спремни да скину летину са око десет хиљада хектара под пшеницом и јечмом. Временски услови за жетву су идеални, а приноси просечни.   

Дејан Ивановић један је од оних домаћина који све послове у пољопривреди обавља по свим правилима струке, уз савете стручњака и богато двадесетогодишње искуство. На свом имању у Моштаници  производи житарице и друге пољопривредне културе. Данас је почео са жетвом јечма.

Дејан Ивановић каже да очекује принос који ће бити нешто нижи од прошлогодишњег, јер је у фази наливања зрна био сушни период. Сматра да ће бити  око 4 и по тоне по хектару.

Због високих температура и суше очекује се нешто већи проценат суве материје у зрну јечма. На нашем пподручју јечам гаје углавном власници сточних фарми за сопствене потребе, те нема тржишних вишкова. Услед високих температура  нагло дозрева пшеница, чија се жетва  очекује најкасније за недељу дана.  И ту се очекује просечан принос од 3, 9 до четири и по тоне по хектару.

Ивановић  процењује да у овом послу има профита, односно да се гајење житарица исплати једино ако се затвори круг приозводње. Они то раде на мини фарми са 30-так товљеника.

Када је реч о другим произвођачима  најчешће продају пшеницу одмах уколико уопште имају тржишне вишкове. Потребан им је новац да надоместе високе трошкове производње узроковане  драстичним поскупљењем ђубрива и  енергената. Откупна цена на берзи свакоднево се мења а данашња је 36,5 динара. Произвођачи сматрају да би пшенично зрно реално требало да кошта 45 динара за килограм.           

                                     

 

 

 

Последњи пут измењено уторак, 28 јун 2022 15:39

На јучерашњој седници локалног парламента  донета је одлука о промени назива појединих улица на територији Града упркос томе што је одборничка група Социјалистичке партије Србије гласала против ње. Доношењу ове одлуке претходила су детаљна разматрања и анализе како не би била повређена нечија идеолошка, историјска и политичка опредељења, каже председник Скупштине Дејан Тричковић.

Улица 22.децембра убудуће ће се звати Улица Мајора Милана Тепића, улица Аугуста Цесарца  носиће назив Улица Тибора Церне, улица Виктора Бубња добија назив Светогорска, док ће  досадашњи назив Зеленгорске улице бити промењен у Светониколску улицу. Назив дела улице Сутјескине, и то од раскрснице са улицом Краља Милана до Трга 7. септембар зваће се Улица Џона Фротингема, одлучено је на седници локалног парламента, каже Тричковић.

-Верујем да су предлози били добри али се десила изненађујућа ситуација да нисмо једногласно подржали овај предлог одлуке у скупштинској сали јуче. Одборничка група СПС-а не само што није подржала већ је гласала против, што је за мене зачуђујуће. Када смо пре годину и по дана мењали називе улица Булевар Авноја, 29. новембра, Моше Пијаде, које такође носе имена и догађаје из Другог светског рата на шта смо се позивали и јуче, тада је одлука била подржана једногласно, објашњава Тричковић.

Јучерашња реакција одборничке групе СПС-а је  у најмању руку зачуђујућа и изненађујућа. Али,упркос томе  већи део одборника је схватио намеру Комисије и предлагача и подржао промену тако да ћемо убудуће имати нове називе за ове улице, закључује председник локалног парламента.  

  

Последњи пут измењено уторак, 28 јун 2022 15:18

У Врању је откривен мурал са ликом Алберта Андијева, руског добровољца који се, неколико дана након почетка НАТО агресије на Југославију прикључио 549. бригади Приштинског корпуса. Иницијатор израде мурала је Удружење "Српски ратни ветерани од 1990. до 1999. године" из Врања. Мурал је осликао врањски уметник Стефан Стојановић Слеш, а налази се на почетку улице Хероја са Кошара у центру града.

Свечано откривање мурала намерно је остављено за Видовдан, јер се овај велики празник прославља и као Дан сећања на све ратне ветеране. Било је емотивно, достојанствено и свечано. Догађају су присуствовали и чланови породице Андијев.

Драгољуб Стошић председник Удружења ратних ветерана Пчињског округа подсетио је на херојство Андијева и везу са Врањем.

„Алберт Андијев је дошао издалека, отишао из свог дома и дошао да брани Србију на Косову и Метохији. Учествовао је у многим борбама и у једној од њих изгубио око. Речи које су осликане на муралу изговорио је у Врању на трибини 2019. године“, каже Драгољуб Стошић председник Удружења ратних ветерана Пчињског округа.

„Нисам ја изгубио око, ја сам га оставио тамо да када сви разлози нестану, да бар имам тај разлог да се вратим на Косово и Метохију и нађем своје око“, рекао је тада Андијев.
Врањанци га нису и неће заборавити, зато је његов мурал освануо у центру града.

Алберт Андијев је руски добровољац који се, неколико дана након почетка НАТО агресије на СР Југославију прикључио 549. бригади Приштинског корпуса. Рањен је 5. маја код Суве Реке. Тада је остао без десног ока, али се убрзо по санирању повреде вратио у борбене редове и учествовао у битки на Паштрику.

Након повлачења војске са Kосова и Метохије, остао је да живи у Власотинцу, где се оженио и добио сина. Прошле године 14. марта преминуо је од последица заражавања коронавирусом. Сахрањен је у Београду уз војне почасти, а последњи поздрав овом хероју тада су одали и чланови удружења Српски ратни ветерани из Врања.

За супругу Ивану ово је веома емотиван тренутак.

 „Прошло је мало више од 15 месеци од како је мој супруг Алберт уснуо у Господу и ово што се данас дешава овде је за мене тежак и леп моменат зато што то говори колико је он заправо још увек жив", рекла је супруга Ивана.

Стефан Стојановић Слеш Врањанац који је осликао мурал каже да му је било задовољство да овековечи лик једног оваквог хероја.

„Лепо је дати признање оваквим људима за подухвате које су урадили, али се надам да нећемо имати потребу да радимо више овакве ствари јер доста је било ратова“, истиче Стефан Стојановић Слеш, уметник, аутор овог и још неколико мурала у граду.

Чланови Удружења ратних ветрана Пчињског округа Ненад Врањанац написао је песму коју је посветио Андијеву, а у пригодном програму учествовали су и ученици Гимназије Бора Станковић.
Догађају су присуствовали представници града, удружења ветерана, бораца и многобројни грађани. Одржан је парастос за све који су животе дали у претходним ратовима.

Последњи пут измењено уторак, 28 јун 2022 17:25

Неговање традиције сећања зближило је Кикинду, Куршумлију и Врање, јер три града повезују трагичне погибије кикиндских старешина Војске Југославије, током НАТО агресије 1999. године. "Састанком три града", који је организован у Кикинди, настављено је зближавање три локалне самоуправе, а та сарадња требала би да преарасте и у конкретне пројекте у области културе, туризма, образовања.

Делегације три града положили су венце крај споменика ''Туга"у центру Кикинде, спомен-плоче на којој је 37 имена погинулих и несталих током НАТО агресије 1999. године.

Кикинђанин Миодраг Гладишев изгубио је живот првог дана бомбардовања у Куршумлији, а такође 1999. године у Врању је погинуо Жељко Алар.

Туга спаја три града, али су ти догађаји разлог више да се Кикиинда, Врање и Куршимлија окрену будућности и сарадњи, чуло се на састанку.

Било је речи и о сарадњи у области туризма.

Поред чувања традиције сећања на погинуле, иницијатива Удружења Српских ратних ветерана и СУБНОР-а, а у сарадњи са локалним самоуправама, требало би да прерасте у интензивнију сарадњу Кикинде, Куршумлије и Врања.

Извор: РТВ Војводина

Други по реду Видовдански турнир у малом фудбалу у организацији града Врања отворен је на градском стадиону.

Град Врање већ другу годину организује ово спортско дружење школараца, а ове године одлучено је да због обавеза око завршних и пријемних испита, учествују ученици виших разреда основне и ученици средње школе, осим матураната, тачније ученика осмог разреда и четврте године. Све основне и средње школе у Врању су се одазвале, те се укупно у 6 категорија надметало 17 екипа основаца и 6 екипа средњошколаца.

''Мислим да је ово одлична идеја, и супер је што можемо да се овако састајемо и на распусту, да сви будемо заједно, да играмо фудбал и да се дружимо,'' кажу ученици.

Видовдански турнир у малом фудбалу ове године траје два дана.

''Први пут је био организован 2019. године, то смо најавили и као пилот пројекат, међутим новонастала ситуација око короне нас је спречила да то наставимо, али сада смо уклопили овај турнир у манифестацију Врањско спортско лето 2022. и надамо се да ће постати традиција,'' каже Марко Ристић, председник Савеза за школски спорт.

Турнир је отворио већник за спорт Ненад Ђорђевић који је истакао да је намера града да овакве и сличне спортске манифестације одржи и да се њихов број из године у годину повећава, како би деца на квалитетан начин проводила слободно време.

''Замисао локалне самоуправе је да у овим летњим данима, како смо и назвали све ове манифестације, обухватимо што већи број деце да се баве спортом, то је циљ, да из године у годину оваквих манифестација буде што више, тако да смо за наредну годину договорили да то буде једна школска лига, где би ови ученици пре свега од 1. до 4. разреда можда и 5. до 8. се такмичили током целе године и онда да круна свега тога буде неко финале овде на овом прелепом стадиону, да на неки начин и виде у шта се све улагало ових 5-6 година уназад када је спортска инфраструктура у питању,'' додаје већник за спорт Ненад Ђорђевић. 

Најуспешнијим тимовима свих разреда (петог, шестог, седмог и ученицима првог, другог и трећег разреда средњих школа) награде за најбољи тим, играча и голмана биће уручене вечерас, на затварању турнир.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 28 јун 2022 14:26

Радници Комрада већ трећи дан интензивно раде на санацији штете настале налетом јаког ветра и кише у суботу у вечерњим сатима. Највећа штета услед невремена забележена је у улицама Краља Милана и Матије Гупца, а великих наноса шљунка и песка је било у улици Краља Милана, вода се сливала и дуж улице Стефана Првовенчаног као и у Боре Станковића. Данас се кренуло и са механичким чишћењем у многим улицама у граду.

Са санацијом штете радици Комрада су почели исте вечери, одмах након невремена. Овога пута било је мање сломљених грана, док није било ниједног поломљеног дрворедног стабла, осим једног  на Бунушевачком гробљу, које је јуче уклоњено. Током невремена поплављени су подруми и суторени у многим домаћинствима, тако да смо ми са нашим муљним пумпама, које користимо када су овакве неприлике у питању, помогли људима у Шуматовачкој улици, Верице Бараћ и у другим деловима града, каже Нела Цветковић извршна директорка Комрада. Једна од локација где се данас санирају последице невремена је Зеленгорска улица.

- И јуче и данас радимо на уклањању последица невремена. Овде у Зеленгорској улици  је укључена  механизација, четири радника  су ангажована и уклањају шут и песак. Наставићемо даље  са чишћењем и санирањем штете код моста у улици Пролетерских бригада.

Јуче смо осим већих гомила песка и шљунка, чистилицом уклањали шљунак  и песак у улици Пролетерских бригада, Краља Стефана Првовенчаног, Боре Станковића, Патријарха Павла. Све локације у граду су чишћене ручно и механизацијом тамо где је то било неопходно. Очекује нас прање улица и надам се да наши суграђани немају личне штете на својим објектима а  ми ћемо улице у што краћем року довести у првобитно стање, наглашава Цветковићева.

Oбилнe падавинe у претходном периоду  су проузроковале спирање и одношење материјала дуж трасе изведене уличне канализационе мреже у улици Матије Гупца, тако да је у овом делу данас био обустављен саобраћај .

-С обзиром  да су у овој улици у току радови на замени канализационе мреже, бујица воде је понела са собом огромне количине шљунка и песка тако да смо све то покупили, како би улица била доведена у стање безбедно за одвијање саобраћаја, каже Цветковићева.

Саниране су последице  невремена у БИД зони. Радници Комрада џогерима су сакупљали фекалну воду.Такође, на раскрсници Јужноморавске и Косовске улице сакупљени су наноси ризле и песка као и у улици Виктора Бубња, где је ангажована комбинована грађевинска машина.

Радници ће преостале последице невремена санирати до краја дана и након тога се враћају својим редовним активностима.

 

 

Полагање теста из математике данас је почело на време и протекло без проблема у 522 школе у Србији. У Врању је полагање организовано у Гимназији, Медицинској, Економско-трговинској и ОШ Предраг Девеџић у Врањској Бањи.

Резултати данашњег теста из математике налазе се на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја на следећем линку: https://mpn.gov.rs/resenja-testa-iz-matematike/

Ученици сутра решавају комбиновани тест са почетком од 9 часова и у трајању од 120 минута.

Прелиминарни резултати биће доступни на порталу Моја средња школа (mojasrednjaskola.gov.rs.) у петак 1. јула, док ће коначни резултати бити објављени 5. јула.

 

У четвртак 30. јуна биће отворена изложба Зоране Јовановић под називом „Per aspera ad astra – Кроз трње до звијезда“ у 19 часова у Галерији Народног универзитета.

Зорана Јовановић је у Врању завршила Гимназију „Бора Станковић“. Полазник је ликовне радионице Народног универзитета од 2008. Године. Дипломирала је 2020. године на Факултету примењених уметности у Београду, област примењено сликарство у класи професора Мирослава Лазовића. Мастерирала је 2021. на Факултету примењених уметнои у истој области. Два пута је добила Доситејеву стипендију за најбоље студенте, а добила је и награду ,,АлександраТомашевића“, за најбољи годишњи успех. Децембра 2021. године је почела са радом као асистент у Ликовној радионици Народног универзитета у Врању, преко програма ,,Моја прва плата“.

Страна 1 од 2213

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Зоран К. из Врања осуђен на 12 година затвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/gHVQUuLUDN via @tripplesworld https://t.co/1wlNPnHtGN
Поводом Видовдана концерт Извора на тргу - Радио Телевизија Врање https://t.co/Zu0qVtEbCB via @tripplesworld https://t.co/mhdXPyTXBk
Резултати завршног испита из математике - Радио Телевизија Врање https://t.co/8QN7EEsTl9 via @tripplesworld https://t.co/NhQR3WR4ar
Follow RTV Vranje on Twitter