Током протекла 24 сата у Србији су регистроване 6.424 особе заражене коронавирусом, а 38 људи је преминуло од ковида 19.

Хоспитализована су 4.642 ковид пацијента, а на респираторима је 181 особа.

До сада је у Србији забележено укупно 872.110‬ случајева заразе, а од последица инфекције је умрло 7.808 особа.

За председника Стонотениског савеза Србије Александра Каракашевића, његове сараднике и представнике врањског стонотениског клуба ,,Топ Спин'' градоначелник Миленковић и већник Ђорђевић приредили су пријем.  

,,Град Врање и градско руководство се труди да на све могуће начине помогне стонотениском клубу, како би са играчима и успесима које постижу, задржао тако високу позицију у земљи. Заједно са клубом ,,Топ Спин'' настојимо да максимално афирмишемо стони тенис као спортску дисциплину, међу младима. Верујемо да ,,Топ Спин'' има и подршку Стонотениског савеза Србије и да ће тако бити и у наредном периоду. Такође, континуирано се улажу напори да се осим у граду и у сеоским срединама створе услови за бављење различитим спортовима'', рекао је Миленковић.

,, Јако ми је драго што се стони тенис тако лепо развија у Врању. И то захваљујући труду и раду  тима који је на челу клуба ,,Топ Спин'', што треба ценити и поштовати. И ми смо ту да помогнемо. Такође, нама је циљ да у наредне четири године пре свега обезбедимо тренере који ће обилазити све ове мање локалне самоуправе и допринети афирмацији и враћању стоног тениса и у школе'', истакао је Каракашевић.

 “Сарадања управе клуба са градоначелником и градским већником за спорт је била изузетна, о чему сведоче бољи услови за рад и резултати које клуб постиже, рекао је на пријему председник Врањског стонотениског клуба ,,Топ Спин'', Филип Филиповић .

 

Драгомир Митић Гаца, (1950-2021)  дугогодишњи директор Дуванске индустрије Врање, преминуо је после краће болести у Београду.

Драгомир Митић, рођен је у селу Буштрање 1950. године. Након школовања у Врању, завршио је Машински факултет у Нишу.

Каријеру је започео у Алфа пламу, а 1982. године постао је директор Дуванске индустрије Врање и утицао на развој њеног технолошког процеса и успех фабрике. Неки препознатљиви брендови цигарета први пут су  произведени у овој фабрици, у време док је Митић био директор.

Важио је за успешног привредника у чије време је у ДИВ-у радило 700 радника, а фабрика је имала  и 800 коопераната.

Дуго година био је председник дуванске гране Југославије.

У два мандата био је и одборник у општинском парламенту, као члан СПС-а. Након 2000. године, повукао се из јавног и политичког живота.

Током живота био је посвећен свом родном селу Буштрању. Памтиће га мештани и по томе да је започео изградњу основне школе у свом родном месту.

Добитник је више награда и признања.

За собом је оставио супругу, двоје деце и унучад.

 Сахрана ће бити у среду у 15 часова на Шапраначком гробљу.

Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 14:47

Због радова на електроенергетским објектима у уторак 21септембра без напајања ће остати села Суви Дол, Ћуковац, Мечковац, Балиновац, Клашнице и део насеља Рашка преко долине

Струје неће бити у периоду од 08:30 до 10:30 часова.

Епидемиолошка ситуација коронавирусне инфекције на подручју Пчињског округа је ванредна , истиче епидемиолог др Слађан Станковић. Оптерећеност здравственог система је велика, а проценат заражавања у односу на број тестираних износи 44,7 %. У ковид амбуланти АТД тком јучерашњег дана обављено је 218 прегледа, од чега је 117 првих. Што се тиче вакцинације, број грађана који долазе на вакциналне пунктове је већи у односу на прошли месец.

И данас су велике гужве испред амбуланте ковид болнице у Врању. Око 20 % оболелих  је са средње тешким клиничким сликама , каже епидемиолог др Слађан Станковић.

"Од 311 тестираних узорака са територије Пчињског округа, 139 је заражено коронавирусом. Од овог броја 101 је из Врања, 16 из Владичиног Хана, 16 из Сурдулице, 2 из Трговишта, 2 из Босилеграда и 2 из Прешева. У ковид болницама на лечењу су 142 пацијента. Сви су позитивни и са упалом плућа, а на кисеонику је 61 пацијент. Последњих дана има и смртних исхода, као и транспорт у веће ковид центре. Има оболелих и међу школском децом. Према последњем пресеку, 11 деце  је новозаражено, пет у основним и 6 у средњим школама на територији града Врања. Апелујем на родитеље, уколико примете било који симптом код детета, да га не шаљу у школу, како се вирус не би ширио", упозорава  епидемиолог Станковић.

На вакциналним пунктовима у Спортској хали и данас је било грађана који су дошли да приме једну од понуђених  вакцина.

"Дошао сам да примим трећу дозу вакцине. Управо сам се вакцинисао и добро се осећам", каже Миле Аксентић из Врања.

"Овде сам да по трећи пут примим вакцину. Мислим да би сви требало да се вакцинишу , ситуација у том случају не би била оваква каква је тренутно", додаје Срђан Раденковић.

Током  викенда било је мање грађана на вакциналним пунктовима  него радним даном, каже др Никола Трајковић координатор за вакцинацију.

"Радним данима дамо од 400 до 500 доза вакцине дневно, док смо у суботу вакцинисали 230 грађана а у недељу  130 . Од почетка имунизације имамо близу 30.000 комплетно вакцинисаних грађана са територије града Врања. Већи је и проценат млађе популације која се вакцинише и очекујемо да  тај тренд буденастављен и у наредном периоду", каже др Трајковић.

Трећу дозу вакцине до сада је примило близу 4.500 грађана.  Од данас до петка имаћемо испланирану ревакцинацију грађана, тако да  очекујемо већи прилив грађана,закључује др Трајковић.   

 

Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 13:44

Научним скупом ''Седам векова од упокојења Светог краља Милутина'' наставиће се обележавање великих јубилеја у манастиру Свети Прохор Пчињски, 950 година манастира, 700 од велике обнове и упокојења другог ктитора манастира, краља Милутина.

Научни скуп поводом седам векова од упокојења Светог краља Милутина биће отворен 23. септембра у Грачаници, док ће се радни део одржати 24. и 25. септембра у манастиру Свети Прохор. Учесници из земље и региона говориће о великом ктитору са бројних аспеката, а међу њима су научници из Црне Горе, Републике Српске, Грчке, Бугарске, Француске и Немачке.

''Значајан број оних који ће се са више углова обратити својим радовима када се говори о лику и делу Светог краља. Мислим да ће то бити јако битно за цео наш народ. Мислим да овај скуп покреће многе теме, као што знамо Свети краљ Милутин је био велики задужбинар, али је врло значајан и као дипломата. Ми ћемо овде имати представнике који ће сагледавати лик и дело краља Милутина са историјског, лингвистичког, археолошког аспекта, зато  што је заиста ово организовано мултидисциплинарно ово, и ја се надам да ће то бити јако богат зборник,'' каже проф. др Сунчица Денић, члан Програмског савета.

Тридесетак радова са скупа наћи ће се у зборнику који ће из штампе изаћи у новембру, када и славимо празник Светог краља Милутина, чиме ће активности на обележавању јубилеја бити завршене.

''Ако Бог да, када буде празник Светога краља Милутина, 12. новембра, тада би требало да се заокруже све ове наше активности које су биле око ових наших великих светиња, како манастира Свети Прохор Пчињски,тако и Светог Краља Милутина, који је био један велики задужбинар и добротвор наше Свете цркве, али је због историјских прилика у којима је живео наш народ мало запостављен и заборављен и његове се мошти налазе на простору Бугарске у Софији,'' каже епископ Пахомије. 

''Овим активностима желимо да вратимо Светог краља Милутина у свест и сећање нашег народа,'' додаје  епископ.

Научни скуп организују Епархије врањска и рашко-призренска, Центар за византијске и словенске студије, Универзитета у Нишу и Катедра и семинар за византологију Филозофског факултета, Универзитета у Београду.

Радни део научног скупа биће доступан и онлајн путем платформе зум.

Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 14:38

Почело је одузимање таблица са ознакама са севера Косова, а возила са ознакама из централне Србије морају да узимају пробне ознаке и да плаћају таксу, јављају репортери српких редакција са административног прелаза Јариње. Специјалне јединице косовске полиције Росу распоређене су од јутрос на два административна прелаза – Јарињу и Брњаку. Срби са севера КиМ блокирали су прелаз Јариње у оба смера.

Росу претреса грађане који су пешке кренули у централну Србију

Припадници специјалне јединице Росу на прелазу Јариње претресају грађане који су се пешице упутили ка централној Србији, јер другачије не могу да пређу. Прелаз је блокиран у оба правца.

Ракић на Јарињу позвао Вучића да реагује

Председник Српске листе Горан Ракић позвао је са административног прелаза Јариње председника Александра Вучића да помогне Србима на КиМ после доласка јединица Росу и почетка одузимања српских регистарских таблица.

Ракић је позвао Вучића да помогне народу и да реагује у складу са могућностима. Како је изјавио, ово није акција већ реакција на оно што је урадила Приштина.

"Позивам све окупљене да буду уздржани, а такође и Приштину да не изазива провокације. Ово је директна претња народу, који брине како ће обезбедити хлеб својој деци. Обавестили смо и специјалног изасланика Мирослава Лајчака и затражили помоћ ЕУ.
И позивам државу Србију и председника Вучића да нам помогне. Јесмо само сад у овоме, али сам уверен да ће председник Вучић наћи решење и помоћи нашем народу. Београде реагуј, Вучићу реагуј, народ је овде узнемирен и уплашен", рекао је Ракић.

На административни прелаз Јариње, где су се окупили Срби, поред Ракића су дошли и градоначелници Лепосавића Зоран Тодић и Северне Митровице Милан Радојевић.

Фото: ТВ Мост

Симић: Грађани са севера КиМ узнемирени

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да су грађани са севера КиМ узнемирени овом, како каже, демонстрацијом силе.

Симић је апеловао на грађане да остану уздржани и не наседају на провокације иако је у питању, како је истакао, брутално кршење споразума о слободи кретања и Бриселског споразума.

Навео је да је Председништво Српске листе тим поводом одржало седницу и да су у току покушаји да се у контакту са представницима међународне заједнице укаже на опасност ситуације и пронађе решење.

Председник Вучић за сутра заказао хитну седницу Савета за националну безбедност

Председник Александар Вучић заказао је за сутра у 10 часова хитну седницу Савета за националну безбедност на којој ће главна тема бити дешавања на Косову и Метохији.

Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 14:42

У Владичином Хану је почео са радом Женски кошаркашки клуб „Морава 21“. Идеја је потекла од кошаркаша Милана Миленковића и његовог друга Николе Благојевића, такође некадашњег кошаркаша. За две недеље се пријавило око 40 девојчица. Подршку је пружио Кошаркашки савез Србије чији су члан постали крајем августа и општина Владичин Хан.  

У Хану се до сада није играла женска кошарка, па су тако заљубљеници у овај спорт одлучили да и девојчицама пруже могућност да тренирају оно што воле. Тренинге воде Милан Миленковић и Наташа Станковић. Милан је дуго у кошарци. Актуелни је капитен Кошаркашког клуба „Морава“, доказао се у многим клубовима у округу и шире, а едуковао се и за тренера. Наташа је професор физичког васпитања у неколико школа у Хану, доказани педагог и омиљена у својој професији. 

"Упис вршимо од 8-18 година. Највише девојчица имамо узраста до 2011. и млађе, то је мини баскет. Имамо и млађе пионирке 2009. и 2010. додиште. Имамо у плану да у песпективи оформимо и сениорски тим од ученица средњих школа и да их на неки начин приволимо да се баве кошарком и одрастају уз једну здраву, спортску причу“, каже Милан Миленковић, тренер.

"Нисмо очекивали оволики број деце. Планирали смо да имамо две групе, али се сада отварају друга врата. Моћи ће да се оформи и сениорска екипа у догледно време, али нећемо журити са тим. Наш фокус су мађе девојчице и њихов развој", каже Никола Благојевић, председник клуба.

Милан и Никола у шали кажу да је још нешто било пресудно да почну ову лепу причу, а то је да обојица имају ћерке. 

Озбиљно, мису се надали оваквом одзиву, па сада настоје да обезбеде довољан број термина за тренинг. Корона мало ремети ствари јер су школе ограничиле број тренинга у њиховим салама, али надају се да ће се то убрзо решити на корист свих клубова, па и њих. Помоћ у организацији су пружили многи, од садашњих и бивших кошаркаша и тренера, преко пријатеља и љубитеља кошарке. Свима је циљ једно, а то је да децу одвоје од компјутера и телефона, да изађу из куће и да се баве спортом.

"Спорт на много начина помаже човеку. Спортски клубови васпитавају децу, припремају их за неке животне ствари. Не морају сви да буду спортисти или кошаркаши, кошаркашице, али се деца кроз спорт спреме за неке друге позиве. Ми се трудимо да им дамо неку врсту основе, базе, да сутра буду успешни, добри људи и да истрају у томе чиме се баве. Да имају здрав поглед на живот", истиче Миленковић. 

Успели су, и ако млади, да пријаве две генерације девојчица за такмичење већ у овој сезони. То су млађе пионирке, девојчице рођене 2009. и 2010. године и мини баскет до 2011. године. Немају велика очекивања, али желе да приуште деци да се што више играју и уживају на терену у том узрасту.

 

Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 14:44

Дуња Станоjевић, ученица шестог разреда ОШ „Светозар Марковић“ из Врања, остварила jе одличан резултат у европском финалу “Хиппо” jезичке олимпиjаде у Италиjи.

Дуња jе заузела друго место са 95 одсто тачних одговора, што jе уjедно и наjбољи резултат од свих представника Србиjе у категориjи “Хиппо 1”.

Њена менторка Лидиjа Ристић, наставница енглеског jезика каже да су Дуњу, у jакоj конкуренциjи, од првог места делили проценти.

Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 11:54

Врањски одборници, врло ефикасно уз две допунске тачке дневног реда, донели нове одлуке. Извештаји и кадровска питања биле су централне теме седнице Скупштине града.

Одборници врањског парламента једногласно су усвојили извештај о раду Градског штаба за ванредне ситуацијe. Извештај је поднео Немања Јовановић, стручни сарадник у Одељењу за послове органа града. У извештају је истакнуто да је Градски штаб радио према плану и према закључцима и препорукамa Републичког штаба за ванредне ситуације, као и на основу процене степена угрожености територије од елементарних непогода и других несрећа. Све седнице, укупно 34 биле су ванредне, а одржаване су ради спровођења превентивних мера на спречавању и сузбијању заразне инфекције Ковид-19.

Град, као територијална јединица, предузимао је превентивне мере на смањењу ризика од елементарних непогода. 

На седници локалног парламента, одборници су прихватили и предлог градоначелника о реализацији пројекта Јавно приватног парнерства, за јавну расвету.

"Јавни интерес за реализацију овог пројекта огледа се у потреби да се оствари уштеда у трошковима електричне енергије, односно издвајања мањег износа финансијских средстава из буџета локалне самоуправе, намењених за финансирање потрошње јавне расвете. Потреба да се обезбеди сигурност у снабдевању и испоруци светлосне опреме, потреби да се користи штедљиви извор, потреби да се оствари мање загађење ваздуха и смањи емисија угљен диоксида. Разлог за реализацију овог пројекта садржан је у чињеници да је добро и правилно осветљење изузетно важан чинилац јавног урбано осмишљеног простора, а пре свега, у циљу безбедности и пружања квалитеније и ефикасније услуге грађанима и побољшању животних услова", каже градоначелник Слободан Миленковић.

Разрешена је дужности директорке Центра за социјални рад Драгана Арсић, јер јој је истекао мандат. Арсићева је именована за вршиоца дужности директорке, до избора директора. Вршилац дужности директора Управе Бање Милош Џикић, такође је разрешен дужности, а на ту функцију именован је Србољуб Николић, дипломирани инжењер шумарства.

Изабрани су председник и чланови Управног одбора установе Културно-образовни центар, као и чланови неких школских одбора.

 

Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 13:36
Страна 1 од 2015

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Једногласно увојен извештај о раду Градског штаба за ванредне ситуације - Радио Телевизија Врање… https://t.co/HrOK2axIVC
Епидемиолог: Ванредна епидемиолошка ситуација у Пчињском округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/xAusmlycHi vi… https://t.co/07OxHIvJvb
Завршен јавни позив за мере енергетске ефикасности - Радио Телевизија Врање https://t.co/7ROlFcneJS via… https://t.co/RBkP0MK8KZ
Follow RTV Vranje on Twitter